Gemeente verruimt mogelijkheden voor starterslening

Foto: anncapictures via Pixabay

Starters op de woningmarkt moeten makkelijker een eerste woning kunnen kopen, vinden burgemeester en wethouders. Voorstel is om de starterslening die de gemeente sinds 2015 verstrekt, te verruimen. Naar verwachting neemt de gemeenteraad van Wijchen hierover 13 oktober een besluit.

Sinds het instellen van de regeling in 2015 zijn al ruim 100 startersleningen verstrekt. De maximale koopsom om de lening te kunnen aanvragen is sindsdien gelijk gebleven terwijl de woningprijzen zijn gestegen. Door de maximale koopsom te verhogen van 217.000 naar 250.000 euro hebben starters straks meer kans op een woning.

Voormalige huurwoning

Daarnaast wordt het mogelijk om een starterslening aan te vragen door diegene die een voormalige huurwoning van een woningcorporatie in Wijchen wil kopen.

Wethouder Geert Gerrits. Foto: Gemeente Wijchen

Wethouder Geert Gerrits van Wonen: ‘Er zijn te weinig betaalbare woningen. Met een tiental kleine en grote bouwprojecten proberen we deze achterstand in te lopen. Maar dat kost tijd. Voorlopig hebben starters het nog moeilijk op de woningmarkt. Met de starterslening hopen we hen een duwtje in de rug te geven.’

Provincie draagt bij

Provincie Gelderland wil voor de helft bij gaan dragen aan deze regeling. Wethouder Gerrits: ‘Als wij 30.000 euro uitlenen, dan draagt de provincie daar 15.000 euro aan bij. Dit betekent dat we dubbel zoveel starterleningen kunnen verstrekken.’ Eerder dit jaar presenteerde de provincie een actieplan met een heel pakket aan stimuleringsmaatregelen om woningnood aan te pakken, onder meer door starters op weg te helpen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen