Bronzen beelden Kasteeltuin onthuld

Kunstenares Jonneke Kodde en wethouder Paul Loermans
Foto: Gemeente Wijchen/wijchen.nieuws.nl

Kunstenares Jonneke Kodde en wethouder Paul Loermans hebben woensdagmiddag twee bronzen beelden in de kasteeltuin van Kasteel Wijchen onthuld. Het zijn twee dynamische bronzen vogelbeelden die de afsluiting vormen van het project ‘Toekomst Kasteeltuin’.

De beelden heten ‘Vrijheid’ en ‘Samen Verder’. Twee namen die passen bij de omgeving van het kasteel en 75 jaar vrijheid. De bronzen vogelbeelden staan in de kasteelgracht en zijn een aanvulling op de uitstraling van de nieuwe kasteeltuin. Paul Loermans: “Het Kasteel met de kasteeltuin is natuurlijk een van de pareltjes van Wijchen. Het kasteel wordt nu grondig gerenoveerd. Deze prachtige bronzen beelden geven de kasteeltuin nu al een extra dimensie. En als de renovatie straks afgerond is dan komen de beelden nog beter tot hun recht. Hopelijk genieten hierdoor nog meer mensen van ons kasteel en de kasteeltuin!”

‘Samen Verder’

Het beeld ‘Samen Verder’ is een grote cirkel met twee vliegende vogels. De cirkel symboliseert verbondenheid en de vogels het samen verder naar de toekomst. Het beeld ‘Vrijheid’ is een zwarte stern die de vleugels strekt om in het luchtruim haar vrijheid te kiezen. De kunstenares heeft hiermee spanning en beweging willen vangen in een bronzen beeld.

Kodde

Jonneke Kodde (1958) is geboren in Uithoorn en heeft zich na haar opleiding aan de Vrije Leergangen in Amsterdam zelf in de techniek van modellering en beelden maken verder ontwikkeld. Met name is zij bekend van haar ranke dynamische vogelsculpturen, maar ook in haar andere beelden is de dynamiek en abstractie karakteristiek weergegeven. Kodde maakt al meer dan 30 jaar in Wijchen dynamische bronzen vogelbeelden die ook tot ver buiten de landsgrenzen te zien zijn. Haar werk wordt nationaal en internationaal geëxposeerd.

Inspiratie

“Mijn inspiratie komt vaak direct uit de natuur. Dynamische, ranke vliegende vogelbeelden. Dat moment van spanning en beweging. Die trek naar de volgende bestemming. De toekomst, het nieuwe, maar ook de terugkeer. Dat probeer ik te vangen in mijn beelden. De inspiratie voor mijn vogelbeelden kreeg ik van mijn vader Piet van den Brandt. Liefhebber van de natuur in al zijn eenvoud.”

Reacties