Minder reizen, meer thuis in corona-tijd

Foto: Mabel Amber via Pixabay

Sinds de coronacrisis brengen Nederlanders fors minder tijd door in winkels, supermarkten, het openbaar vervoer en op kantoor, en zijn zij steeds meer thuis. Dat blijkt uit een mobiliteitsrapport van Google dat op basis van locatiegegevens op smartphones het reisverkeer in Nederland anoniem in kaart brengt.

Deze trend is ook duidelijk zichtbaar tijdens de tweede corona-golf in Wijchen, zo blijkt uit onderzoek van www.glasvezelinternetaanbieding.nl dat deze data heeft gevisualiseerd. In de grafiek is te zien dat verschillende reisbewegingen zijn afgenomen ten opzichte van de eerste weken van het jaar toen er nog geen corona was. Daar staat tegenover dat inwoners van Wijchen meer tijd thuis doorbrengen.

Bron: Mobiliteitsrapporten voor COVID-19 (Google)

Reisbewegingen

Google verzamelt volgens www.glasvezelinternetaanbieding.nl anonieme locatiegegevens via bijvoorbeeld Google Maps en Android. Het gaat expliciet om geanonimiseerde data van gebruikers die de optie om locatie te delen hebben aanstaan. Normaal gebruikt Google deze gegevens om bijvoorbeeld aan te geven hoe druk het in een winkel of restaurant is. Nu stelt Google deze gegevens ook beschikbaar om te achterhalen of het aantal reisbewegingen richting winkels, horeca, ov, werk en wonen is toe- of afgenomen.

Detailhandel en recreatie

Het landelijke bezoek aan restaurants, cafés, winkelcentrums, themaparken, museums, bibliotheken en bioscopen daalde in oktober met 24% ten opzichte het begin van het jaar. Op 18 oktober was de sterkste daling zichtbaar (-39%). In Gelderland nam het bezoek aan de detailhandel en recreatie in oktober gemiddeld af met 18,0%. De grootste daling was zichtbaar op 25 oktober (-39,0%).

Supermarkten en apotheek

Ook het bezoek aan supermarkten, drogisterijen en apotheken ligt nog ver onder het niveau van pre-corona. In oktober daalde het landelijke aantal bezoeken gemiddeld met 6%. Op 8 oktober was de sterkste daling zichtbaar (-12%). In Gelderland daalde het aantal reisbewegingen richting supermarkten en apotheken met gemiddeld 4,0%. De grootste daling is op 8 oktober (-10,0%).

Ov-stations

Er wordt nog steeds een stuk minder met het openbaar vervoer gereisd. Het landelijke aantal bezoeken aan metro-, bus- en treinstations daalde in oktober gemiddeld met 44%. Op 20 oktober was de sterkste daling zichtbaar (-50%). Het ov-verkeer in de provincie Gelderland daalde in oktober gemiddeld met 37,0%. Op 20 oktober was hier de grootste krimp zichtbaar (-50,0%). De NS laat vanaf vandaag ook minder treinen rijden omdat er sinds de strengere coronamaatregelen minder treinreizigers zijn: het aantal is gedaald naar circa 30% van normaal.

Werk

Nu er steeds meer thuis wordt gewerkt, is het aantal bezoeken aan kantoren en werklocaties fors teruggelopen. Het aantal reisbewegingen richting werk daalde in oktober gemiddeld met 23% ten opzichte van pré-corona. De sterkste daling is te zien op 19 oktober (-40%). Ook in Gelderland nam het werkverkeer af, gemiddeld met 19,0%. 20 oktober was de dag dat dit het sterkst zichtbaar was (-42,0%).

Wonen

Tijdens de tweede corona-golf wordt meer tijd thuis doorgebracht. Uit de mobiliteitsgegevens blijkt dat dit in Nederland in oktober is gestegen met 9%. In Gelderland nam dit in oktober gemiddeld toe met 8,0%.

 

 

 

 

Reacties