Maaswaal College heeft beste mediatheek

Foto: still uit video Maaswaal College

De mediatheek van het Maaswaal College in Wijchen is uitgeroepen tot beste mediatheek van Nederland. Volgens de jury kan deze mediatheek als voorbeeld dienen voor andere. De winnaar ontvangt een boekenpakket ter waarde van 1000 euro. De Wijchense school viel dubbel in de prijzen, want de prijs voor Mediathecaris van het Jaar ging naar Bart Vervaecke van het Maaswaal College.

De Nationale Mediatheek Trofee is een prijs die leerlingen, docenten en mediathecarissen op scholen in het voortgezet onderwijs prikkelt om na te denken over de leesomgeving bij hun op school. De verkiezing werd georganiseerd door Passionate Bulkboek: een landelijke organisatie die activiteiten ontwikkelt ter leesbevordering met als doel jongeren te interesseren voor culturele uitingen in het algemeen en letteren in het bijzonder.

Drie kanshebbers

Mediathecaris Bart Vervaecke
Foto: still uit video Maaswaalcollege

Dit waren er drie kanshebbers op de trofee; naast de mediatheek van het Maaswaal College waren dat het Veluws College Walterbosch in Apeldoorn en het Martinuscollege in Grootebroek. De jury bestond uit Joke Boonstra (mediathecaris bij CSG Augustinus en vicevoorzitter van de Beroepsvereniging Mediathecarissen Onderwijs), Rob Bonneur (eigenaar/architect InVorm Architecten) en Astrid Boonstoppel (Passionate Bulkboek, auteur).

Tijdens de Dag van het Literatuuronderwijs op 24 november werd de Nationale Mediatheek Trofee uitgereikt. De virtuele bekendmaking werd verzorgd door schrijver Alex Boogers.

Juryrapport

Over de mediatheek van het Maaswaal College in Wijchen, zeg de jury: ‘Deze mediatheek is qua inrichting zeer indrukwekkend en voorwaarden scheppend; de ruimte is gloednieuw en stijlvol ontworpen. Verschillende zones vervullen verschillende functies, waarbij ‘werk’ en ‘ontspanning’ gescheiden worden door de ‘huiskamer’. Op deze manier is de mediatheek een plek voor iedereen en voor elk doel. […] Deze mediatheek kan als voorbeeld dienen voor anderen. Duidelijk is dat de mediatheek door de school als prioriteit wordt beschouwd.’ […] ‘De mediathecaris voert een goede regie over de ruimte. De mediatheek is een half uur langer open dan het laatste lesuur, geïnspireerd door universiteiten is hiertoe besloten. […] Hoewel er flink wordt uitgeleend valt het de jury op dat het aanschafbudget van deze mediatheek het laagste ligt van de drie genomineerden. Desalniettemin is de jury van mening dat de collectie kwalitatief sterk is en zeer gevarieerd.’

Hier een kijkje in het Leerlab van het Maaswaal College:

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen