Personeel oorlogsgraven zoekt steun voor baangarantie

Foto: Courtesy of the Commonwealth War Graves Commission

Na vele jaren van trouwe dienst, onderhoud en zorg voor de begraafplaatsen van gevallen helden in andere landen, geeft de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) haar personeel in die landen 3 weken om te beslissen: terug naar Groot-Brittannië of het inkomen gehalveerd zien worden.

“Het is beangstigend om slechts 3 weken van tevoren levensveranderende beslissingen te moeten nemen over het ontwortelen van ons leven en dat van onze gezinnen. Midden in een wereldwijde pandemie waar banen schaars zijn. Dat geldt ook voor het accepteren dat we de helft van ons inkomen verliezen. We zijn wanhopig”, zegt een woordvoeder van het personeel.

“Ons is verteld dat we na 31 december 2020, wanneer de overgangsperiode voor de Brexit eindigt, niet langer recht zullen hebben op Britse contracten. Overschakelen op nieuwe contracten betekent overstappen op de belastingwetgeving van ons land van tewerkstelling, wijzigingen in pensioenen en andere voorwaarden, waardoor we tot 50 procent van ons inkomen kunnen verliezen ”

RK begraafplaats Wijchen

In Nederland zijn talloze begraafplaatsen waar gevallenen van de Tweede Wereldoorlog liggen begraven. Op de Airborne Cemetery in Oosterbeek is een hele begraafplaats voor hen gereserveerd, maar sommigen liggen alleen of met enkele anderen tussen andere graven. Deze graven, en soms dus hele begraafplaatsen zoals ook in Groesbeek, worden met veel liefde bijgehouden door het personeel van de Commonwealth War Graves Commission.

Op de Rooms Katholieke Begraafplaats aan de Elckerlijcweg in Wijchen liggen 2 Engelse vliegeniers begraven. Het gaat om Flight Sergeant Peter Bode uit Birmingham en Flight Sergeant William Skewes uit Camborne. Bode (21) vloog bij 196 Squadron. Skewes (23) bij 190 Squadron. Beiden kwamen op 21 september 1944 om bij bevoorradingsmissies tijdens Market Garden.

Petitie

Om de voorwaarden waaronder zij werken te beschermen, is een actie bedacht: “We hebben nu minister Ben Wallace (van Defensie, red.) nodig om namens ons tussenbeide te komen om onze voorwaarden te beschermen en druk uit te oefenen op de CWGC om met onze vakbonden te praten. Help ons alstublieft door een e-mail te sturen naar de minister”, luidt de noodkreet van het personeel.

Wie CWGC wil steunen kan hier een kant-en-klare e-mail vinden waarbij alleen persoonlijke gegevens ingevuld hoeven te worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen