Aantal ongevallen in Wijchen weer gedaald

Foto: Archieffoto Luuk Merkus/Persbureau Heitink

De politie heeft in 2019 2 dodelijke ongevallen geregistreerd in Wijchen en 10 ongevallen waarbij iemand gewond is geraakt. Dat blijkt uit onderzoek door RTL Nieuws dat gebruikmaakte van cijfers van de politie en Rijkswaterstaat.

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws bekeek en vergeleek ruim 200.000 ongelukken die in de afgelopen 3 jaar zijn geregistreerd. Het gaat alleen om ongevallen waarvan de exacte locatie bekend is.

Blikschade

Het aantal verkeersongelukken in Wijchen in de afgelopen 3 jaar. Bron: RTL Nieuws

Uit het onderzoek blijkt dat voor het derde jaar op rij het totaal aantal geregistreerde ongevallen in Wijchen is gedaald. In totaal zijn in 3 jaar tijd 450 ongelukken geregistreerd. Bij het merendeel van de ongevallen, 416 in totaal, was alleen sprake van blikschade.

Van alle geregistreerde ongelukken werden er 166 op kruispunten en rotondes geteld. Op de kruising Drutenseweg/Graafseweg werden tussen 2017 en 2019 in totaal 11 ongevallen geregistreerd.

Centrum

RTL Nieuws onderzocht ook in welke buurten naar verhouding de meeste ongelukken gebeuren. Rond knooppunt Bankhoef (waar verspreide huizen staan) werden de meeste ongevallen gemeld: 69. In het centrum van Wijchen ging het 58 keer mis.

Het aantal ongelukken zegt niet alles over de veiligheid in die buurt. Dat heeft ook te maken met de hoeveelheid verkeer en de grootte van de buurt. RTL Nieuws ontwikkelde daarom met behulp van data van TomTom een methode om ongelukken in buurten beter te kunnen vergelijken.

Als het ongevalsrisico van een buurt op basis van de afgelopen 3 jaar 5 keer hoger is dan het gemiddelde, krijgt de buurt 1 ster. Scoort een buurt gemiddeld dan krijgt de buurt 3 sterren. Zijn er geen ernstige ongevallen geteld en is er wel voldoende informatie over het aantal voertuigen dan scoort een buurt 5 sterren.

Zoals in de grafiek van Wijchen hierboven te zien is, telt Wijchen geen buurten met 1 ster. In heel Nederland kregen in totaal 777 buurten de laagste score. 2200 buurten kregen vijf sterren.

 

 

Reacties