Overgangsregeling vervoer rolstoelgebruikers verlengd

Foto: Steve Buissinne via Pixabay

De overgangsregeling van de zogeheten Code VVR (Veilig Vervoer Rolstoelinzittende) die aanvankelijk tot 1 januari zou gelden, is vanwege de coronacrisis verlengd tot 31 december 2021. Gebruikers van bepaalde rolstoelen dreigen in de (nabije) toekomst geweigerd te worden in het speciale vervoer voor rolstoelen.

Reden daarvan is een wijziging in de regels met betrekking tot de veiligheid. De wetgever wil dat er in regiotaxi’s alleen nog typen rolstoelen worden geplaatst die crashtests met succes hebben doorstaan. Veel rolstoelen zijn echter op maat gemaakt en daarvan bestaat dus slechts één exemplaar. Het gevolg is dat die rolstoelen niet kunnen worden getest.

Het haaksymbool op rolstoelen

De gebruikers van op maat gemaakte rolstoelen kunnen echter dit jaar nog probleemloos gebruikmaken van de regiotaxi. Een nieuwe wet die zo’n crashtest verplicht stelt, zou in 2021 ingaan en is een jaar uitgesteld.

Haaksymbool

De tijd die resteert tot en met het einde van het jaar wordt door de partijen die betrokken zijn bij het veilig vervoer van rolstoelinzittenden gebruikt voor de implementatie en verduidelijking van de overgangsregeling. Er wordt een oplossing gezocht voor de mensen die nu een rolstoel zonder een sticker met een haaksymbool hebben. Crash geteste rolstoelen (ISO-norm 7176-19) zijn voorzien van een dergelijke sticker. Deze stickers geven de plaats aan waar de rolstoel vastgezet dient te worden bij het vervoer.

Reacties