Deze week wordt er weer gevlogen door de luchtmacht

De F-16 Fighting Falcon MLU (midlife update) is een multifunctioneel jachtvliegtuig.
Foto: Archiefweb - defensie

Jachtvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht vliegen vanaf vandaag, maandag, weer in de avonduren. In de weken 2, 3, 6, 7, 10 en 11 wordt er van maandag tot en met donderdag gevlogen tot uiterlijk 23.00 uur. Op vrijdag vinden de vluchten alleen overdag plaats. De laatste vliegavond is op 18 maart 2021.

Het vliegen vindt veelal plaats boven zee, maar het is ook noodzakelijk om tijdens duisternis boven land te vliegen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de militaire vlieggebieden boven Friesland, Drenthe, Overijssel en Noord-Brabant.

Nachtzichtapparatuur

De daadwerkelijke inzet van de vliegtuigen tijdens missies vindt voornamelijk plaats bij duisternis. Speciaal voor het vliegen bij duisternis heeft de vlieger de beschikking over sensoren en geavanceerde nachtzichtapparatuur, de zogenaamde Night Vision Goggles (NVG). Door deze NVG’s ziet de vlieger alles in groentinten en daarbij is het zicht ook nog eens beperkt, alsof hij door twee kokers kijkt.

Het trainen is daarom pas zinvol als het volledig donker is. De bemanningen van transportvliegtuigen en helikopters trainen overigens het gehele jaar door in de avonduren.

Geluidshinder

Wie een vraag heeft of klachten ervaart van de vluchten kan dit melden via de site van de luchtmacht.

Reacties