Het ging goed met de toeristische sector

Foto: collage van foto's uit Wijchen = Samen ontdekken Toeristische visie Wijchen 2020-2030

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de toeristische sector. Ongetwijfeld zal Wijchen dat ook merken; jammer, want het ging de laatste jaren goed. De werkgelegenheid in de toeristische sector in Wijchen is de laatste jaren gestegen en ook de gemeentelijke inkomsten zijn omhooggegaan.

Het aandeel werkgelegenheid in de toeristische sector in Wijchen is gestegen naar 6,2 procent in 2018. Dat was in 2009 nog 4,9 procent. In de beleidsnota Toerisme 2009-2015 formuleerde de gemeente de ambitie om het aandeel werkgelegenheid te brengen naar het Gelders gemiddelde van 5,5 procent en dat is meer dan gelukt.

Er is met name geïnvesteerd in productontwikkeling die het toeristisch product Wijchen verbeterde. Zo heeft Wijchen meegedaan aan projecten op het niveau van de groene metropool Arnhem Nijmegen, op subregionaal niveau (Rijk van Nijmegen en Land van Maas en Waal), en op eigen initiatief projecten uitgevoerd. In totaal is er voor ruim 4 miljoen euro in de projecten geïnvesteerd; Wijchen heeft ruim 5 ton gefinancierd.

‘Onvoorspelbare gevolgen’

De pre-corona verwachting was dat 2020 voor het Nederlandse toerisme een jaar van sterke groei zou zijn volgens NBTC Holland Marketing. ‘Als gevolg van het coronavirus is het toerisme echter tot een halt gebracht, waardoor 2020 een totaal ander jaar is geworden met onvoorspelbare gevolgen voor de toeristische sector.’

De impact van corona op de Nederlandse toeristische en recreatieve sectoren zal volgens NBTC onwaarschijnlijk groot zijn. Van januari tot en met september 2020 is het aantal gasten in logiesaccommodaties in Nederland in elke provincie fors afgenomen ten opzichte van 2019. Voor Gelderland waren er in 2020 in de eerste 3 kwartalen 17,7 procent minder gasten. In Wijchen zijn de gevolgen ook merkbaar, al ontbreken nog cijfers.

Toeristische visie

Voor de coronacrisis begon heeft de Wijchense gemeenteraad in oktober 2020 de Toeristische visie Wijchen 2020-2030 vastgesteld. Hierin is beschreven hoe Wijchen zich tot 2030 gaat ontwikkelen op het gebied van toerisme. In 2030 wil Wijchen 20 procent groei hebben van het aantal toeristische overnachtingen, het aantal banen en de toeristische bestedingen. Het aantal duurzame (energieneutrale) toeristische ondernemingen dient dan met 50 procent te zijn toegenomen.

Wijchens Meer. Foto: CIZO Communicatie

Plannen zijn onder meer: park Wighenerhorst ‘recreatief vitaal’ maken, een ‘duurzame hotelontwikkeling’ in het centrum voor logies met cultuurhistorisch karakter, goede samenwerking tussen sauna Thermen en de omliggende verblijfsaccommodaties en profiteren van de recreatieve ontwikkeling op recreatiegebied Groene Heuvels (Beuningen).

Waterrecreatie

Daarnaast is de ambitie om de waterrecreatie te versterken (Berendonck, Maas bij Loonse Waard). Voor het Wijchens Meer wordt gekeken of het mogelijk is die bevaarbaar te maken voor kleine bootjes of een fluisterboot. Verder wil Wijchen gebruik gaan maken van het cultureel erfgoed als stimulans voor recreatie (Batenburg). Het verbouwen van het kasteel is volgens de gemeente een mooi voorbeeld hoe beleving kan worden toegevoegd.

Een doelstelling is ook om wandel- en fietsroutes te optimaliseren: een betere bewegwijzering, vrijliggend fietspad langs de Maas tussen Batenburg en Balgoij, en een recreatief fietspad langs de Nieuwe Wetering van Nijmegen naar Appeltern.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen