Wijchen scoort voldoende op gebied van duurzaamheid

Foto: Gerd Altmann via Pixabay

Wijchen scoort een 6,2 op het gebied van duurzaamheid. Dat blijkt uit een onderzoek van Onderzoekscentrum Drechtsteden dat jaarlijks een Gemeentelijke Duurzaamheidsindex (GDI) publiceert. De gemeente scoort daarmee beter dan Nederland als geheel: 5,8.

Duurzaamheid wil eigenlijk zeggen: de aarde op zo’n manier gebruiken dat de toekomstige generaties er ook nog plezier van kunnen hebben. Duurzaamheid is het zorgen voor evenwicht tussen mens, milieu en economie om de aarde niet uit te putten. Voor nu, maar ook voor de komende generaties. Het voorzien in onze eigen behoeften moet dus in evenwicht zijn met dat wat de aarde aankan. Dat heeft te maken met onder meer klimaatverandering, verspilling van grondstoffen, luchtvervuiling, maar ook met mensenrechten.

Van 1 tot 10

Bij het berekenen van de score heeft het onderzoekscentrum gekeken naar: mens en maatschappij; milieu en energie; en economie. Deze dimensies zijn weer onderverdeeld in hoofdthema’s. Alle indicatoren zijn omgerekend naar een schaal van 1 tot 10 waarbij een hoger cijfer duidt op een betere, duurzame score. De best scorende gemeente is Zeewolde (6,9), gevolgd door Rozendaal en Nunspeet (beide 6,8).

Onderwijs

Bij mens en maatschappij scoort Wijchen een 6,9 (Nederland 6,2). Vooral gendergelijkheid (7,9), onderwijs (7,7), veiligheid (7,5) en gezondheid (7,1) halen zeer ruime voldoendes.

De gendergelijkheid is berekend aan de hand van de netto arbeidsparticipatie van vrouwen, uitgedrukt als percentage van de netto arbeidsparticipatie van mannen. Bij onderwijs is gekeken naar het percentage voortijdig schoolverlaters van leerlingen van het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs.

Het enige thema waar Wijchen achterblijft bij het landelijk gemiddelde is burgerparticipatie (5,6, landelijk 5,7). Hierbij is gekeken naar de opkomstpercentage bij de meest recente gemeenteraadsverkiezingen (2018) en het aandeel laagopgeleiden binnen de beroepsbevolking.

Afvalscheiding

Bij milieu en energie scoort Wijchen 5,1 (Nederland 5,2). Ruim voldoende is afvalscheiding (7,4, Nederland 5,6). Hierbij is gekeken naar de hoeveelheid afval die wordt hergebruikt. Met 74 procent zit Wijchen bijna aan het percentage dat in het Landelijk Afvalbeheerplan als landelijke doelstelling voor 2020 werd genoemd: 75 procent.

Achterblijft vervoerswijze (2,5, Nederland 4,0). Bij dit thema is gekeken naar het aantal bedrijfs- en personenauto’s op aardgas en elektriciteit per 1000 huishoudens.

Werkloosheid

Bij het thema economie scoort Wijchen een 7,6. Eruit springt, in vergelijking met Nederland, de solvabiliteit: 7,8 om 4,7. Hierbij is gekeken in welke mate een gemeente tegenvallers en langdurige tegenwind kan opvangen zonder dat er ernstige financiële problemen ontstaan. Maar ook de cijfers voor werkloosheid (8,5) en woonlasten zijn zeer goed te noemen. Bij werkloosheid is gekeken naar het percentage van de beroepsbevolking tussen 15 en 75 jaar dat werkloos is. Dat is in Wijchen 3,0 procent.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen