Gelderse CDA-fractie: vragen over uitzondering salderen

Foto: Rüdiger U. via Pixabay

De Gelderse CDA stelt vragen aan Gedeputeerde Staten over de uitzonderingsregels extern salderen voor kalverhouderijen, eendenhouderijen en geitenhouderijen. Hun aanzienlijke grootte leidt volgens het CDA tot behoorlijke effecten op natuur en leefbaarheid.

Eind 2019 hebben Gedeputeerde Staten van Gelderland de beleidsregels in- en extern salderen vastgesteld. Salderen is het overdragen van emissierechten bij het stoppen van een landbouwbedrijf. Bij extern salderen kan een bedrijf dat (deels) stopt de stikstofactiviteit overdragen aan een ander. In de beleidsregels staat dat extern salderen niet is toegestaan voor bedrijven met fosfaat- en dierrechten. Kalverhouderijen, geitenhouderijen en eendenhouderijen vallen niet onder die regels omdat zij geen dier- en fosfaatrechten hebben.

Provinciale Staten-lid voor het CDA en woordvoerder stikstof Daisy Vliegenthart: “Deze sectoren zijn in Nederland relatief klein maar in Gelderland juist groot en ze hebben daardoor een behoorlijk stikstofeffect.”

Opkopen

CDA stelt daarom schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten over de uitzonderingsregels. Waarom vallen de eerdergenoemde sectoren niet onder het verbod op extern salderen? Vliegenthart: “Ruim een jaar geleden kregen wij te horen dat de koppeling met dier- en fosfaatrechten zou komen te vervallen, maar die koppeling bestaat nog steeds in de beleidsregels. Ik wil hier graag opheldering over.”

CDA-Statenlid Daisy Vliegenthart. Foto: CDA

De CDA-fractie zegt daarnaast signalen ontvangen te hebben dat op dit moment bedrijven in de sector van de kalver-, eenden- of geitenhouderijen worden opgekocht zodat die extra stikstofruimte benut kan worden. CDA wil dan volgens Vliegenthart ook boven tafel krijgen wat de effecten daar van zijn voor de natuur, de leefbaarheid en voor de sector zelf. Het CDA zou graag zien dat de eerdergenoemde sector ook onder het verbod op extern salderen gaat vallen.

Wijchen

Volgens voorlopige cijfers van het CBS waren er in 2020 in Wijchen 4 vleeskalverbedrijven met in totaal 2824 vleeskalveren; er waren 4 geitenhouderijen (1 met melkgeiten) met in totaal 4088 geiten (waarvan 3028 melkgeiten).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen