Auto’s gemeente rijden voortaan op biodiesel

De wethouders Loermans (Wijchen) (l) en Brink (Druten) tanken de eerste auto met biodiesel.
De wethouders Loermans (Wijchen) (l) en Brink (Druten) tanken de eerste auto met biodiesel.
Foto: Gemeente Wijchen

Vanaf nu rijden de auto’s van de gemeente Wijchen (en Druten) op biodiesel. Omdat deze brandstof nog niet overal aan de pomp te koop is, heeft de gemeente een aantal tanks op de gemeentewerf in Druten en Wijchen geplaatst. Rijden op biodiesel in plaats van gewone diesel zorgt voor 80 procent minder CO2-uitstoot per jaar.

De Wijchense wethouder Paul Loermans en zijn collega Willy Brink van de gemeente Druten tankten afgelopen woensdag de eerste auto van Werkorganisatie Druten Wijchen vol met biodiesel. Loermans: “Hiermee zetten we als gemeente weer een stap naar een schoner Wijchen. Als gemeente motiveren we inwoners en ondernemers op verschillende manieren om steeds duurzamer te leven. Ik vind het mooi om te laten zien dat we als gemeente ook onze bijdrage leveren. Een schoner milieu krijgen we alleen als we allemaal meedoen.”

Plantaardige olie

Biodiesel is een brandstof die gemaakt wordt uit plantaardige olie of dierlijk vet. Biodiesel wordt vaak toegepast in een mengvorm met uit aardolie verkregen diesel. Bij gebruik van pure biodiesel spreekt men van B100. Gewone diesel voor de auto’s gaat tegenwoordig als B7 door het leven. Het getal duidt op het maximale percentage bijgemengde biobrandstof.

Minder zwaveloxide

Het belangrijkste milieuvoordeel van biodiesel is dat pure plantaardige olie biologisch afbreekbaar is, niet giftig en geen zwavel of aromaten bevat. Bij verbranding komt veel minder zwaveloxide en koolstofmonoxide vrij dan bij gewone brandstoffen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen