Per 2023 15 cent statiegeld op blikjes

Foto: Statiegeldalliantie

De campagne ‘Yes We Can!’ waar ook de gemeente Wijchen zich bij heeft aangesloten, heeft succes gehad. De staatssecretaris voor Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven (D66) heeft besloten statiegeld op drankblikjes per 31 december 2022 in te voeren.

Per die datum krijg je 15 cent terug bij inlevering van een leeg blikje fris of bier. “De veldslag voor statiegeld duurde decennia en is nu eindelijk gewonnen. Het is een historische mijlpaal: binnen de termijn van één regering is statiegeld voor plastic flesjes én voor blikjes beslist”, reageert een woordvoerder van de Statiegeldalliantie.

Het kabinet-Rutte keurde in april 2020 het statiegeldbesluit voor kleine plastic flessen goed, en nu, nog geen jaar later, ook het statiegeld op blikjes. Statiegeld op plastic flesjes wordt effectief binnen 5 maanden.

Schadelijk voor milieu

Blikjes zijn schadelijk voor het milieu. De meeste zijn gemaakt van staal of aluminium en soms zit aan de binnenkant een dun laagje plastic. Ook de inkt en coating van het blikje kunnen schadelijk zijn voor het milieu. Tegenwoordig wordt aluminium veruit het meest gebruikt door fabrikanten.

Volgen de staatssecretaris komen er jaarlijks circa 2 miljard blikjes op de markt en belanden er daarvan 150 miljoen in het milieu (circa 25 olympische zwembaden vol). Volgens adviesbureau CE Delft in 2017 betekent dat de invoering van statiegeld de hoeveelheid blikjes en flesjes met 70 tot 90 procent zal verminderen.

Statiegeldalliantie

Via de Statiegeldalliantie vragen 1115 gemeenten (waaronder gemeente Wijchen), organisaties en bedrijven sinds 2017 om invoering van statiegeld in Nederland en België. Vrijwel alle Nederlandse gemeenten en honderden organisaties, waaronder milieuorganisaties, supermarkt Ekoplaza, de banken ASN Bank en Triodos Nederland, de Consumentenbond en LTO Nederland sloten zich in de loop der jaren bij dit initiatief aan.

Zie ook:
Gemeente Wijchen doet mee aan ‘Yes We Can!’

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen