Coronasubsidie voor speeltuin De Blije Dries en scouting

Speeltuin De Blije Dries in betere tijden
Foto: wijchen.nieuws.nl

Speeltuin De Blije Dries, Scouting St. Franciscus en Stichting Scouting Alverna krijgen een uitkering in het kader van de ‘Corona subsidieregeling’ omdat zij in de periode tot 1 september 2020 schade hebben geleden door de coronacrisis. Zij krijgen van de gemeente respectievelijk bijna 13.500, ruim 2500 en ruim 1000 euro als compensatie.

De speeltuin heeft een schade geleden van ruim 58.000 euro zijn, de scouting van ruim 13.000 euro. Ook Stichting Scouting Alverna heeft schade geleden, ruim 5700 euro, en krijgt bijna 1050 euro als compensatie. De Alverneese Doe Dagen grijpt naast subsidie omdat de schade van 500 euro volgens de formule van de regeling geen subsidie oplevert.

Bron: Gemeente Wijchen

Aanvullende uitkering

Met een rijksbijdrage van 17.000 euro dekt de gemeente gemiddeld 20 procent van de schade over de periode tot 1 september 2020. Het college beseft dat de schade-uitkering over de periode september-december mogelijk onvoldoende is en het de vraag is of de organisaties voldoende geholpen worden met de aanvullende uitkering.

Er wordt ook gekeken naar schade die is ontstaan na 1 september 2020 om te zien welke verenigingen in zwaar weer terecht zijn gekomen. Zo is fase 2 van de ‘Subsidieregeling Corona Wijchen 2020’ vastgesteld voor een uitkering over de periode 1 september-31 december.

Essentiële voorzieningen

In november vorig jaar is een lijst samengesteld met zogeheten essentiële voorzieningen voor de sociale, sportieve en culturele infrastructuur. Volgens het college van burgemeesters en wethouders dragen deze organisaties in grote mate bij aan het welzijn van de inwoners van Wijchen.

Het college zegt signalen te hebben ontvangen dat ook andere organisaties het zonder de steun van de gemeente niet redden. Zo is De Blije Dries laagdrempelig toegankelijk tot vermaak en ontspanning van alle kinderen in de gemeente en verzorgt de sportvereniging voor senioren Oud-Fit voor circa 270 senioren sport en beweging.

De genoemde organisaties zijn nu samen met zwemvereniging Wijchen, onderwatersportteam Pontos en therapeutische zwemgroep ’t Verzetje toegevoegd aan de lijst. Nu zijn op de lijst staan, kan volgens het college ook in 2021 maatwerk worden geleverd.

Reacties