112

De Zonnebloem waarschuwt voor oplichters aan de deur

Still uit video politie
Foto: Video Senioren en Veiligheid - Veilig in huis

De laatste dagen gaan onbekende personen langs de deuren die zeggen dat ze vrijwilliger van de Zonnebloem zijn. Ze zijn met twee of meer en vragen om binnen te komen. Terwijl de een het gesprek gaande houdt, gaat de ander op zoek naar waardevolle spullen. Het dwingend advies is: laat geen onbekenden binnen. Zonnebloemvrijwilligers zullen altijd vooraf een afspraak inplannen door een telefonische afspraak te maken.

Er vinden op dit moment geen wervingsacties voor donateurs in Gelderland plaats. Normaal gesproken hebben de wervers een tablet bij zich, zodat mensen zich direct kunnen registreren als donateur en zij zullen dus nooit om geld vragen. De wervers dragen altijd officiële legitimatie bij zich. Zij zijn te herkennen aan een grijze jas of hes met het Zonnebloemlogo en zullen nooit vragen binnen te komen.

Politie bellen

Mochten er onbekende mensen aan de deur komen en zich voordoen als Zonnebloemvrijwilliger bel dan met de politie: 0900-8844. Geef het signalement door, want dan kan de politie ook in actie komen. Het is ook mogelijk te bellen met de Zonnebloem afdeling Wijchen (024-6421018) of met het Dienstencentrum (076-564 64 64).

Nationale Vereniging de Zonnebloem is er voor mensen met een lichamelijke beperking. De lokale afdelingen zijn geschrokken van de verhalen van deelnemers. De oplichters gebruiken het gegeven van de fysieke beperking om aan de mensen heel persoonlijke vragen te stellen en zelfs bij hen het gewicht te checken.

Babbeltrucs

Hier een video met tips wat te doen bij babbeltrucs:

Reacties