VVD blijft in Wijchen veruit favoriet

Foto: wijchen.nieuws.nl

De VVD is ook in de gemeente Wijchen als meest gekozen partij bij de Tweede Kamerverkiezing naar voren gekomen. De liberalen haalden bijna twee keer zoveel stemmen als nummer 2, D66. PVV eindigde als derde, het CDA als vierde. Dat blijkt uit een voorlopige uitslag van de NOS en RTL Nieuws.

In totaal konden in de gemeente Wijchen 32.743 mensen stemmen. Dat deden er volgens opgave van de gemeente 26.649; dat is een opkomst van circa 81 procent. Onder de uitgebrachte stemmen waren er 3282 die per brief werden uitgebracht.

De VVD haalden volgens de voorlopige uitslag 28,3 procent van de stemmen; D66 15,3 procent. De PVV eindigde met 11,90 procent van de stemmen op de derde plek en het CDA met 10,70 procent op de vierde.

Stemgedrag

Wijchen staat op die ranglijst op plaats 30 van de 355 gemeenten in Nederland. Daarmee komt het stemgedrag vrijwel overeen met dat van Nederland als geheel, volgens RTL Nieuws. Verschillen zijn er wel: bij voorgaande verkiezingen kreeg bijvoorbeeld de SP meer stemmen dan gemiddeld en waren er juist minder stemmen voor ChristenUnie dan gemiddeld in Nederland.

Door de winst in procentpunten is de VVD niet alleen de grootste partij, maar ook de grootste stijger in de gemeente. Van de nieuwe partijen, die dit jaar voor het eerst meedoen aan de verkiezingen, heeft JA21 van lijsttrekker Joost Eerdmans de meeste stemmen gekregen: 2,8 procent. De hardste klappen vallen bij de SP: de partij van Lilian Marijnissen gaat van 12,5 procent van de stemmen in 2017 naar 7,7 procent nu.

Opkomst

De opkomst in Wijchen is dit jaar volgens RTL Nieuws lager dan bij de vorige verkiezingen: 81,4 procent van de inwoners die mogen stemmen, heeft dat ook gedaan. In 2017 ging nog 83,9 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus. In vergelijking met het Nederlands gemiddelde was de opkomst in Wijchen de afgelopen verkiezingen altijd hoger.

 

Voorlopige uitslag

De voorlopige uitslag zoals door RTL Nieuws gepubliceerd:

Bron: RTL Nieuws

 

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen