In komende tijd meer vaccins beschikbaar voor locaties

Foto: GGD Gelderland-Zuid

In Gelderland-Zuid komen de komende tijd snel meer vaccinatiemogelijkheden omdat er ook meer vaccin beschikbaar komt. Dat zegt het college van burgemeester en wethouders op vragen van Kernachtig Wijchen.

De raadsfractie heeft begin maart vragen gesteld over de vaccinatielocatie aan de Havenweg in Wijchen omdat zij het onacceptabel vindt dat ouderen uit Wijchen en directe omgeving niet in Wijchen hun vaccin kunnen halen en naar andere locaties moeten reizen. Het college schrijft dat in regio Gelderland-Zuid de komende tijd snel meer vaccinatiemogelijkheden komen omdat er ook meer vaccin beschikbaar komt en dat begin april in totaal 5 locaties beschikbaar zijn om inwoners in de regio te vaccineren.

Vaccinatiestrategie

De locatie aan de Havenweg heeft in februari te maken gehad met ICT-problemen waardoor het onmogelijk was om een afspraak in Wijchen te maken. “De priklocatie in Wijchen heeft daarnaast een gebrek aan vaccins”, aldus raadslid Rob Albersnagel op 6 maart op deze site. “We krijgen signalen dat de aanwezige medewerkers regelmatig niets te doen hebben.”

Het college antwoordt dat het altijd bereid is te ondersteunen in de coronabestrijding, maar geen rol heeft in het oplossen van de vraagstukken omdat deze van landelijke aard zijn. ‘De vaccinatiestrategie wordt landelijk aangestuurd. Ook de distributie van vaccins wordt op landelijk niveau georganiseerd. Bij problemen heeft de GGD overleg met de landelijke organisatie’, zo schrijven burgemeester en wethouders.

Locaties

Landelijk wordt bepaald hoeveel vaccin beschikbaar is en dus ook hoeveel afspraken in een regio gemaakt kunnen worden. Hierdoor kan het gebeuren dat het enige tijd kan duren voordat iemand terechtkan voor een vaccinatie, aldus het college.

Momenteel zijn er in Gelderland-Zuid 4 vaccinatielocaties: Wijchen, Culemborg, Malden en Tiel. In de verschillende locaties wordt met verschillende vaccins gevaccineerd. Niet iedereen kan dus in iedere locatie terecht. Begin april wordt ook een locatie in Zaltbommel geopend.

Zie ook:
Fractie Kernachtig: problemen priklocatie onacceptabel

Reacties