Onderzoek naar vogels en vleermuizen bij woningen

Een zwaluwnest onder het dak van een woning
Een zwaluwnest onder het dak van een woning
Foto: Andreas Lischka/Pixabay

Woningcorporatie Talis en de gemeente Wijchen houden een onderzoek naar vogels en vleermuizen in woningen. Dat is nodig om een zogenoemd soortenmanagementplan op te stellen waarin staat hoe diersoorten beschermd kunnen worden bij werkzaamheden aan gebouwen.

Bij ingrepen aan woningen, zoals isoleren, renoveren of verbouwen, worden soms nesten of verblijfplaatsen van beschermde dieren verstoord of vernietigd. Met het plan, dat geldt voor alle woningen in Wijchen waaraan gewerkt wordt, wordt dat voorkomen en wordt ervoor gezorgd dat dieren voldoende plekken hebben om te wonen.

Huismus. Foto: Manfred Richter/Pixabay
Vleermuis. Foto: Signe Allerslev/Pixabay
Gierzwaluw. Foto: Klaus Roggel, Berlin/Wikipedia

Vleermuizen

Het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door de adviesbureaus Arcadis en Silvavir, wordt gehouden tussen 1 april en 30 september. Dit jaar wordt onderzocht waar de huismus, gierzwaluw en vleermuizen voorkomen. Het onderzoek gebeurt buiten; de onderzoekers lopen door de straten en openbare achterpaden en bekijken de voor- en achterzijde van de woningen. Daarbij zoeken zij naar vogels, vleermuizen, nesten of sporen daarvan. Bij het onderzoek gebruiken zij een verrekijker, batdetector (om vleermuisgeluid te horen) en soms een zaklamp.

Voor het onderzoek zijn verschillende inspecties nodig; ook in de schemering en ’s nachts wordt onderzoek gehouden, van 2 uur voor zonsondergang tot 2 uur na zonsopkomst. De onderzoekers hebben een legitimatiebewijs.

Wet natuurbescherming

Sinds 2017 bestaat de Wet natuurbescherming (Wnb) die drie oudere wetten vervangt: de Natuurbeschermingswet 1998, de Boswet en de Flora- en Faunawet. De Wnb beschermt bepaalde dieren en hun nest- en verblijfplaatsen. Bij renovatie, onderhoud en herontwikkeling van gebouwen komen initiatiefnemers vaak in aanraking met deze beschermde diersoorten. Vanwege de Wnb moeten gebouweigenaren dan bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen. Ze mogen de diersoorten niet opzettelijk verstoren of doden. Ook mogen ze vaste rust- en verblijfplaatsen niet vernielen.

Gebouweigenaren die noodzakelijke projecten uitvoeren, hebben van de provincie een ontheffing van de Wnb nodig. Een soortenmanagementplan is de nieuwe vorm van ontheffing op de Wet natuurbescherming en biedt duidelijkheid hoe diersoorten beschermd kunnen worden bij werkzaamheden aan gebouwen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen