ZLTO: laat boeren hun graslanden beregenen

Foto: AlkeMade/Pixabay

ZLTO roept de waterschappen op om boeren toe te staan hun graslanden te blijven beregenen. Op 1 april hakken de waterschappen hierover een knoop door.

De ZLTO (Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie) is een vereniging van ruim 13.000 boeren en tuinders in Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Gelderland. Volgens de vereniging hebben boeren aangetoond dat zij een wezenlijke bijdrage leveren aan het vasthouden van water en daarmee aan een vitale en rijke bodem. Boeren en waterbeheerders zijn volgens de ZLTO een twee-eenheid: boeren hebben water nodig om hun gewassen optimaal te telen. Tegelijkertijd hebben zij de gronden in bezit om het overgrote deel van het water- en bodembeheer uit te voeren.

Grondwaterstand

Aangejaagd door een veranderend klimaat met periodes van heftige regenval en droogte werken de boeren al vele jaren aan een goede waterbeschikbaarheid. Eigen en maatschappelijk belang gaan daarbij hand in hand. Het aanvullen van de grondwaterstand is een onderdeel van hun aanpak, aldus de boerenorganisatie.

In deze grafiek is te zien dat het aantal deelnemers aan ZLTO-waterprojecten en het aantal genomen maatregelen in de afgelopen jaren is toegenomen. Bron: ZLTO

Het bereik van de boerenwaterprojecten neemt al jaren toe, tot het recordniveau van 3077 deelnemers en 7179 genomen maatregelen in 2020. De maatregelen variëren van het plaatsen van stuwen, het opvangen van regenwater, aanleggen van peilgestuurde drainage tot aangepast bodembeheer.

De ambitie voor 2021 ligt nog een aanzienlijk stuk hoger. Een investering en inspanning die erkenning verdient in het voortzetten van de mogelijkheid van beregening op grasland, ook na 1 april, zegt de ZLTO. Die oproep doen de boeren daarom met klem aan de waterschappen.

Vastigheid

ZLTO-bestuurder Water, Adrie Bossers verwoordt het als volgt: “Net zoals alle andere mensen hebben boeren behoefte aan handelingsperspectief, vastigheid. Qua beregenen willen zij beloond worden voor hun positieve inzet voor het langer vasthouden van water en waterbesparing.”

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen