Provinciale CDA wil wolvenvrije gebieden

Foto: Šárka Jonášová/Pixabay

De CDA-Statenfractie wil weten hoe het staat met de mogelijkheden om wolvenvrije gebieden te creëren. De noodzaak is volgens de christendemocraten hoog omdat dit jaar een recordaantal schapen is gedood.

Het CDA stelt schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten van Gelderland naar aanleiding van een artikel in de Gelderlander waarin een overzicht staat van door wolven gedode schapen. Een tweede aanleiding is de eerder gedane toezegging om Provinciale Staten te informeren over nulstandgebieden (waar geen wolven mogen voorkomen) en corridors. Het lijken vooral rondtrekkende wolven te zijn die de meeste slachtoffers maken.

De dichtst bij Wijchen gesignaleerde wolf doodde eind november vorig jaar 6 schapen in Berghem. Bron: BIJ12

Wolvencommissie

Statenlid en woordvoerder natuur en landbouw Arjan Tolkamp zegt: “We zouden in december 2020 geïnformeerd worden over de mogelijkheden van nulstanden. En ook wil ik graag weten wat er binnen het IPO gedaan is met de aanbevelingen van het rapport van de ‘Wolvencommissie’ (commissie-Van Geel, red.).” Het IPO is het Interprovinciaal Overleg dat de belangen van de 12 provincies behartigt in Den Haag en Brussel.

Het CDA denkt dat door het beschermen van de wolf in het vestigingsgebied en het creëren van nulstandgebieden er een balans ontstaat tussen natuur en agrarische activiteit.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen