Aangepaste kruisweg op Kapelweg in Bergharen

De 12e statie (Jezus sterft aan het kruis) en 13e statie (Jezus wordt van het kruis genomen), van Jac. Maris
Foto: Kapelberg Bergharen

In Bergharen is het al jaren de gewoonte om op Goede Vrijdag om 15.00 uur beschouwend langs de veertien staties van het kruiswegpark op de Kapelberg te lopen. Ook dit jaar is dat het geval. Begonnen wordt bij statie I met de veroordeling door Pilatus en er wordt geëindigd bij statie XIV met de afbeelding van het neerleggen van het gestorven lichaam van Jezus in een graf.

Normaal wordt die rondgang afgewisseld met gezang, aansprekende teksten, gebed en persoonlijke meditatie. Vanwege de coronamaatregelen zal dat nu zonder zingen zijn en worden de deelnemers gevraagd gepaste afstand tot elkaar te houden. Zo mogelijk kan gevraagd worden om tijdens de rondgang een mondkapje te dragen.

Op Goede Vrijdag herdenkt de christelijke wereld dat Jezus, na de veroordeling door Pilatus, op zijn laatste tocht naar de berg Golgotha ging om daar de kruisdood te sterven. Op verschillende manieren wordt daar in de Goede Week aandacht aan besteed, zowel in als buiten de kerken. Het meest bekend zijn The Passion, die door een samenwerking van EO en KRO/NCRV op TV wordt gebracht, en de uitvoering van de Matthäus-Passion van J.S. Bach in de Grote kerk in Naarden.

De kruisweg stelt de gelovige in staat stil te staan bij de belangrijkste gebeurtenissen van deze lijdensweg aan de hand van 14 kruiswegstaties (van het Latijn statio, dat halteplaats betekent). Het idee van een kruisweg is dat de gelovige zo in gebed de Via Dolorosa (Lijdensweg) kan doorlopen zonder in Jeruzalem te zijn geweest. De tableaus van de staties in Bergharen werden gemaakt door de bekende Heumense kunstenaar Jac. Maris (1900-1996) en zijn leerlinge Els Tervoort (1927-2002). Maris heeft onder andere ook de kruiswegstaties in Dokkum vervaardigd.

 

 

Reacties