CDA wil inzicht in miljoenenwoningen in Wijchen

Foto: Paul Brennan/Pixabay

Het aantal miljoenenwoningen is in 2020 fors toegenomen. Eind 2019 waren circa 60.000 woningen Nederland een miljoen of meer waard. Een jaar later telt Nederland maar liefst 84.400 miljoenenwoningen. Dit is een stijging van meer dan 40 procent. Het CDA in Wijchen wil weten hoeveel woningen met een WOZ-waarde van meer dan 850.000 euro er in deze gemeente staan.

Nog niet eerder was de toename van het aantal miljoenenwoningen in 1 jaar zo groot als het afgelopen jaar. Opvallend is dat het aantal miljoenenwoningen met name in de grote steden buiten de Randstand steeg. Waar in Amsterdam en Rotterdam het aantal miljoenenwoningen met zo’n 20 procent toenam, nam dit aantal in steden als Zwolle, Tilburg en Eindhoven met meer dan 70 procent toe.

Duurste segment

Het CDA wil van het college van burgemeester en wethouders weten hoeveel van dergelijke woningen in Wijchen staan. “De gemeente beschikt over de WOZ-waardes van de koopwoningen. Met die gegevens kan inzichtelijk gemaakt worden hoe de toename van het aantal woningen in het duurste segment binnen de gemeente Wijchen is. Omdat de verkoopwaarde hoger ligt dan de WOZ-waarde gaat het ons om aantallen woningen met een WOZ-waarde van meer dan 850.000 euro”, zegt CDA-gemeenteraadslid Marlien Joosse-de Visser.

Bron: huispedia.nl

Het CDA wil weten hoeveel woningen er in de afgelopen 3 jaar in de gemeente hebben gestaan die een WOZ-waarde boven de 8,5 ton hebben. Volgens huispedia.nl zou het om nog geen 1 procent van het totaal aantal woningen in Wijchen gaan. Ook wil Joosse-de Visser weten hoeveel er daarvan nieuw zijn gebouwd.

Starterswoningen

Een andere vraag van de christendemocraten betreft hoeveel starterswoningen tot en met een WOZ-waarde van 200.000 euro er in de afgelopen 3 jaar in deze gemeente waren. “Vooral starters hebben het enorm moeilijk op de woningmarkt, in heel Nederland maar zeker ook in Wijchen. Er zijn voor hen onvoldoende huizen beschikbaar in de prijsklasse WOZ tot 200.000 euro”, aldus Joosse-de Visser.

Tot slot wil het CDA weten wat het percentage is van het huidig totaal aantal starterswoningen ten opzichte van het totaal aantal koopwoningen in de gemeente Wijchen.

Wie het Calcasa-rapport over miljoenenwoningen in Nederland wil lezen, kan hier klikken.

 

 

 

 

 

 

Reacties