Odensehuis gaat uitleen hulpmiddelen verzorgen

Foto: Still uit video Odensehuis Animi Vivere

Odensehuis Animi Vivere in Wijchen werkt sinds kort samen met Medipoint en de ZZG zorggroep. Aan de Passesdwarsstraat 69 in Wijchen is nu de Odensekiosk gevestigd waar het inloophuis samen met de andere partners de uitleen van zorg- en welzijnshulpmiddelen gaat verzorgen.

Een Odensehuis is een informatie-, advies- en ontmoetingsplek voor mensen met (beginnende) dementie, mantelzorgers en hun familie en vrienden. Het biedt mensen met (beginnende) dementie een zinvolle invulling van de dag, waardoor hun gevoel van eigenwaarde toeneemt. Door de uitleen van de hulpmiddelen in de Kiosk blijven de, soms nog jonge, dementerenden midden in het maatschappelijk leven staan. Burgemeester Marijke van Beek opende vorige week officieel de Odensekiosk.

Burgmeester Marijke van Beek opent met het doorprikken van een ballon de Odensekiosk. Foto: Odensehuis Animi Vivere

Burchtstraat

Sinds begin 2017 is er een Odensehuis in Wijchen. Aanvankelijk aan de Herenstraat. Door de coronacrisis moest het inloophuis vorig jaar van medio maart tot en met begin juni de deuren sluiten. In verband met de beperkingen in de Herenstraat is voor de tweede uitbraak het inloophuis verhuisd naar de Burchtstraat 4. Hierdoor was het wel mogelijk om per 1 oktober, 5 dagen per week open te gaan.

Begin vorig jaar werd een tweede huis geopend in de Hof van de Elst in zorgcentrum Meander aan de Passedwarsstraat, maar door de coronamaatregelen konden daar nog geen activiteiten worden ontwikkeld. Die activiteiten worden nu voortgezet in de Kiosk.

Vrijwiligers

Odensehuis is afgeleid van de Deense stad Odense waar in 2000 het eerste inloophuis werd opgericht voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Er zijn inmiddels 54 vestigingen in Nederland. Een Odensehuis is een vrijwilligersorganisatie. Het streven is dat mensen met dementie zo lang mogelijk met ondersteuning van mantelzorgers, familie en vrienden zelfstandig kunnen functioneren en zoveel als mogelijk op een plezierige manier deel kunnen nemen aan de samenleving. Hierbij wordt gestimuleerd dat de talenten die mensen hebben, worden benut.

Mantelzorgers

Een Odensehuis is als inloopcentrum laagdrempelig. Een indicatie of een diagnose is niet nodig om mee te doen. Het huis biedt ook ondersteuning aan mantelzorgers, onder andere in de vorm van lotgenotengroepen. De Odensehuizen in Nederland zijn sinds juni 2016 verenigd in een landelijk platform.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen