Wijchenaren geven hun gemeente rapportcijfer 6,4

Foto: Andreas Breitling (Pixabay)/Google Maps

De gemeente Wijchen scoort in een peiling van drie regionale dagbladen in Oost-Nederland een 6,4. Meer dan de helft van de inwoners zou het niet erg vinden als Wijchen fuseert met een buurgemeente.

De dagbladen De Gelderlander, Twentsche Courant Tubantia en de Stentor deden gezamenlijk onderzoek naar de toekomst van de gemeenten. Daaruit blijkt dat de gemeente een gemiddeld rapportcijfer van 5,9 scoort. De meeste inwoners zien hun gemeente als belangrijk tot zeer belangrijk, maar de ergernis over tal van zaken neemt toe en de stelligheid over het nut van een zelfstandige toekomst bij veel mensen daardoor af, zo is een van de conclusies.

Wijchenaren geven hun gemeente een rapportcijfer van 6,4 (de scores van buurgemeenten: Beuningen 6; Nijmegen 6,4; Druten 6,5)

Fusie

Ongeveer de helft (52 procent) van de 2300 mensen die meededen aan het onderzoek kiest voor behoud van hun eigen gemeente; 41 procent zou het niet erg zou vinden als hun gemeente fuseert met een of meerdere buurgemeenten.

Voor Wijchen geeft 56 procent aan een fusie niet erg te vinden, 33 procent heeft wel bezwaar, de rest heeft geen mening. Dat zijn opmerkelijke cijfers want uit een draagvlakonderzoek dat de gemeente oktober vorig jaar hield, bleek dat de grootste groep inwoners géén voorstander was van een fusie met de gemeente Druten. Een kleine groep was wél voorstander of vond het acceptabel onder voorwaarden. Op basis van dat draagvlakonderzoek werd uiteindelijk besloten om de fusie niet door te laten gaan.

Voor de gemeente Druten komen de resultaten van het draagvlakonderzoek en het onderzoek van de regionale dagbladen wel overeen: 31 procent vindt een fusie niet erg, maar 62 procent heeft wel bezwaren (rest geen mening).

Omvang

In het dagbladenonderzoek werd ook gekeken wat de inwoners de ideale omvang van hun gemeente vinden. Voor 55,6 procent van de Wijchenaren is dat tussen de 20- en 50.000 inwoners; 22,3 procent vindt tussen de 50- en 100.000 inwoners ideaal; 11,1 procent ziet meer dan 100.000 inwoners wel zitten en voor 11,1 procent maakt het niet uit.

Zie ook:
Fusie Wijchen-Druten gaat niet door

 

Reacties

Cookieinstellingen