Komende dagen oppassen voor tekenbeten

Foto: Pixabay

In het hele land is het de komende 10 dagen oppassen voor teken: de nimfen zijn zeer actief volgens Tekenradar.nl. De nimf is het stadium van de teek waardoor mensen het vaakst gebeten worden.

De prognose is gebaseerd op de waargenomen weersomstandigheden, de meerdaagse weersverwachtingen, het moment van het jaar en op de maandelijkse tekenvangsten die groepen vrijwilligers sinds de zomer van 2006 in het kader van het Natuurkalender-programma op 15 vaste locaties van 200 vierkante meter doen.

De tekenverwachting op de website zegt niets over het aantal teken in een bepaald gebied of het aantal besmette teken. Uit de tekenvangsten blijkt dat tekendichtheden en ook het percentage met de Borrelia-bacterie besmette teken lokaal sterk kunnen verschillen. Aangezien de vanglocaties vooral bos- en natuurgebieden zijn, is de verwachting vooral gericht op dit soort gebieden.

In de regio Wijchen blijken in Nijmegen in de afgelopen 4 weken diverse mensen een tekenbeet te hebben opgelopen.

Ziekte van Lyme

Een belangrijk doel van de tekenverwachting is mensen bewuster maken van de aanwezigheid van actieve teken zodat ze zichzelf na een bezoek aan natuur, park of tuin controleren op een tekenbeet en zich beter beschermen tegen een tekenbeet en tegen de ziekte van Lyme. Het aantal tekenbeetmeldingen piekt jaarlijks meestal in juni en juli, met gemiddeld de helft van het aantal meldingen in dat jaar.

 

 

Reacties

Cookieinstellingen