Uitleenservice voor sporters met een fysieke beperking

Foto: Uniek Sporten Uitleen

Uniek Sporten Uitleen helpt sporters met een fysieke beperking en zorgt ervoor mensen (18+) met een fysieke beperking in de gemeente Wijchen sporthulpmiddelen kunnen uitproberen. Door de beschikbaarheid van sporthulpmiddelen vanuit een uitleenpool, kan uit het brede aanbod van sporten uiteindelijk de sport gekozen worden die het beste bij de persoon past.

De sporter krijgt advies over het sporthulpmiddel en het gebruik ervan. Het middel wordt persoonlijk gepast en afgesteld op de wensen en tijdens de uitleenperiode is technische service en onderhoud beschikbaar. Indien nodig wordt het product afgeleverd op een gewenste locatie. Bovendien zitten er geen kosten verbonden aan deze dienst.

Uitleenservice

De sportrolstoel of ander hulpmiddel kan geleend worden van minimaal een week tot maximaal 6 maanden. Binnen die periode kun je een goed beeld krijgen of die sport bij jou past, zegt Monique Kalkman van het in de regio Nijmegen actieve Uniek Sporten Uitleen.

“Ook of het fysiek bij je past. Als je wilt gaan basketballen maar je kunt die bal niet tot de hoogte gooien van de basket, dan kan ik me voorstellen dat het geen leuke sport is om te doen. Het kan dus dat het aan je fysieke gesteldheid ligt dat basketbal geen optie is. Kom je daar na 2 maanden achter en je wilt bijvoorbeeld gaan rolstoelhockeyen met een andere rolstoel dan is dat geen probleem. Zo kun je meerdere keren een beroep doen op deze uitleenservice om te kijken wat bij jou past.”

Zeven hulpmiddelen

Na de uitleenperiode kan de gebruiker een rapport krijgen met de maten van het gewenste hulpmiddel. Met dit rapport kan men vervolgens naar de gemeente voor het aanvragen van het juiste sporthulpmiddel.

In de uitleenpool van Uniek Sporten Uitleen zijn 7 hulpmiddelen beschikbaar, te weten de ADL-rolstoel, all court sportrolstoel, elektrische sportrolstoel, handbike, aankoppelbare handbike, rugby sportrolstoel en de racerunner. De dienst wordt mede mogelijk gemaakt door Uniek Sporten in samenwerking met Welzorg, NOC*NSF en Fonds Gehandicaptensport.

Informatie

Voor informatie kan contact worden opgenomen met Erik Groenen, de regiocoördinator in de gemeente Wijchen. Meer informnatie is te vinden op de website van Uniek Sporten Uitleen.

Reacties