Waterkwaliteit meten bij de IVN Slootjesdagen

Foto: IVN Nederland

Op tenminste tien verschillende locaties in de provincie gaan kinderen komend weekend tijdens de IVN Slootjesdagen aan de slag om vast te stellen hoe goed is de waterkwaliteit van de slootjes in Gelderland is. Ook IVN afdeling Maas en Waal doet mee.

IVN Natuureducatie wil met de Slootjesdagen het waterbewustzijn vergroten zegt Sophia van Dam van IVN. “De aanwezige waterdiertjes en plantjes geven aan hoe gezond een sloot is. Helder water met ondergedoken waterplanten en veel verschillende waterdiertjes zorgt voor een goede biodiversiteit. Mooie insecten, zoals libellen, zijn afhankelijk van water omdat hun larven daarin leven. Maar helaas laat de kwaliteit van veel van de 330.000 kilometer sloot, die Nederland telt, vaak te wensen over.”

Basisscholen

Dit jaar kunnen ook basisscholen meedoen aan de Slootjesdagen. Op verschillende scholen worden gastlessen verzorgd door IVN-Natuurgidsen. Door duizend basisscholen is al een speciaal lespakket gedownload voor de leerlingen van de groepen 6 tot en met 8. Daarnaast worden op verschillende scholen onderzoekslessen verzorgd door IVN-Natuurgidsen, in samenwerking met Natuur en Milieu.

Wetenschappelijk onderzoek

In 2019 was de laatste editie van de IVN Slootjesdagen. Toen werden in Gelderland vooral veel posthoornslakken, vlokreeften en bootsmannetjes geteld. Vorig jaar gingen de IVN Slootjesdagen als gevolg van de coronapandemie niet door.

Voor het wetenschappelijk onderzoek is deze zevende editie daarom extra belangrijk. Ook omdat de waterkwaliteit van de onderzochte Nederlandse slootjes van 2018 naar 2019 daalde van een 6,9 naar een 6,1.

Van Dam: “En als je bedenkt dat tijdens de Slootjesdagen toch vaak wel de mooiere, kwalitatief betere slootjes worden uitgekozen, is dit cijfer dus waarschijnlijk ook nog geflatteerd.”

De activiteit van IVN Maas en Waal vindt plaats in Beneden-Leeuwen.

 

 

Reacties

Cookieinstellingen