Boek over Wijchense bondscoach van Afghanistan

Foto: Anoush Dastgir/LinkedIn

De journalist Ivo Roodbergen is bezig met een boek over Anoush Dastgir uit Wijchen. Dastgir (31) kwam als Afghaans vluchteling op jonge leeftijd naar Nederland, voetbalde bij de amateurs van NEC en is nu bondscoach van Afghanistan.

Ivo Roodbergen. Foto ivoroodbergen.nl

Ivo Roodbergen is politicoloog en sportliefhebber. “Ik schrijf zowel online als in print over politiek en sport, idealiter artikelen waar beide samenkomen. Ik schrijf momenteel aan mijn debuut over het ongelofelijke levensverhaal van Anoush Dastgir uit Wijchen, dat uitgegeven wordt door Lebowski Publishers. Dit non-fictieboek gaat over de jongste bondscoach ter wereld, onbekend in Nederland maar wereldberoemd in Azië. Hij hoopt zich met het Afghaanse mannenvoetbalelftal voor het eerst in de geschiedenis van zijn land plaatsen voor de Azië Cup.”

Asielzoekerscentrum

Dastgir begin in Nederland met voetballen bij GVV ’57 uit Grave waar hij in een asielzoekerscentrum verbleef. Hij doorliep de jeugdopleidingen van NEC en VVV-Venlo en kwam in meerdere periodes uit voor Sportclub NEC (amateurs) . De Wijchenaar, die marketing en communicatie aan het Johan Cruyff College Amsterdam studeerde en 5 talen spreekt, speelde in 2015 en 2016 in totaal 6 wedstrijden voor het Afghaans voetbalelftal. Met Afghanistan nam hij deel aan het Zuid-Aziatisch kampioenschap voetbal 2015 waar de ploeg de finale na verlenging verloor van India.

Vanaf maart 2017 werd hij assistent van bondscoach Otto Pfister en stopte hij met voetballen. In augustus 2018 werd hij bondscoach van het Afghaans voetbalelftal, op dat moment de jongste bondscoach ter wereld.

‘De beste coach’

Momenteel is de Wijchenaar, die ook trainer is van hoofdklasser VV DUNO, in Doha (Qatar) waar hij met het nationale elftal van Afghanistan uitkomt in de Aziatische kwalificatie voor het WK en de Azië Cup. Sterspeler en recordinternational Islam Amiri (31) zegt in een artikel van Roodbergen: “Anoush is nog altijd maar 31 jaar, maar hij is met afstand de beste coach die ik heb meegemaakt.”

In deze video van de Afghanistan Football Federation is Anoush Dastgir aan het werk te zien.

 

Reacties

Cookieinstellingen