Natuur en Milieu: gemiste kansen bij Wijchen-West

Dat de nieuwe wijk Wijchen-West wordt doorsneden door een spoorlijn noemt Natuur en Milieu symbolisch.
Dat de nieuwe wijk Wijchen-West wordt doorsneden door een spoorlijn noemt Natuur en Milieu symbolisch.
Foto: Google Maps

Vereniging Natuur en Milieu is niet blij met de gebiedsvisie van de gemeente voor Wijchen-West. De organisatie spreek van gemiste kansen bij de ontwikkeling van de nieuwe wijk waar op termijn 1.300 woningen moeten komen.

Wijchen-West moet vanaf 2023 volgens de gemeente een veelzijdige wijk worden met waterpartijen en groen, nieuwe woonvormen, duurzame verwarming, een snelfietsverbinding, pumptrackbaan, deelauto’s en misschien een station. Dat de toekomstige nieuwbouwwijk wordt doorsneden door een spoorlijn is symbolisch, zegt woordvoerder Theo Hesen van Natuur en Milieu Wijchen. “Onze natuurvisie spoort ook niet met de gebiedsvisie van het college. We hebben dan ook een open brief gestuurd aan de gemeenteraad en het college over de gemiste kansen in de ontwikkeling van Wijchen-West.”

Biodiversiteit

Volgens Natuur en Milieu komen in de officiële gebiedsvisie, die eind mei in de raad werd vastgesteld, beschermde diersoorten en biodiversiteit in het algemeen niet voor als stakeholders. “Dat is buitengewoon jammer, zeker nu de gemeenteraad vorig jaar het Beleidsplan Natuur en Biodiversiteit vastgesteld heeft. Met dat beleidsplan zou je er toch vanuit mogen gaan dat natuurinclusief bouwen en een ecologische inrichting van openbaar groen vanzelfsprekend zijn. Geen woord daarover. In de gebiedsvisie is een lange lijst opgenomen van reglementen waaraan de bouw zou moeten voldoen. Maar dat natuurbeleidsplan komt er niet in voor. Een gemiste kans”, zegt Hesen.

Natuurlijk evenwicht

Wat volgens hem ook een gemiste kans is, is dat er ongetwijfeld natuurwaarden verloren gaan als het hele gebied bebouwd wordt. “De gemeente zou op voorhand dus kunnen bedenken dat die gecompenseerd zouden moeten worden. Ons voorstel zou zijn dat te doen door de ecologische verbindingszone –nu Gelders Natuurnetwerk genoemd – aan de overzijde van de Drutenseweg verder in te richten. Dan zorgt je echt voor natuurlijk evenwicht.”

Waar volgens Hesen nog wel over gepraat wordt, is geluidsoverlast van alle snelwegen. “Maar er wordt geen woord gerept over de uitstoot van fijnstof en ultra-fijnstof door alle voorbijrazend verkeer. Hoeveel jonger gaan de toekomstige bewoners van Wijchen-West daar aan dood?”

Zonnepanelen

Natuur en Milieu Wijchen vindt ook dat met duurzaam bouwen zonnepanelen op voorhand verplicht moeten zijn op alle daken. “Dan hoeft ook de natuur in de Vormerse plas niet te lijden onder de zonnepanelen die daarin kunnen komen.”

Zie ook:
Gemeenteraad stelt visie Wijchen-West vast

Wijchen-West geeft Wijchen groen-blauwe dorpsrand

Dossier: Wijchen-West
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen