Social media gemeente niet gericht op jongvolwassenen

Foto: Thomas Ulrich/Pixabay

Hoe bereik je als gemeente de jongvolwassenen? En hoe zorg je ervoor dat zij mee willen denken in een project als Tussen Kasteel en Wijchens Meer? De gemeente Wijchen heeft hier onderzoek naar laten doen. Vierdejaarsstudent aan de HAN, Marlieke Jansen, heeft zich in haar afstudeeronderzoek over deze vragen gebogen. Conclusie: deze groep bereik je via socialmediakanalen met interactieve en informele berichten.

Het onderzoek richtte zich op jongvolwassenen tussen 15 en 25 jaar die hun basis in Wijchen hebben. Dat betekent dat hun ouders in Wijchen wonen en zij zelf ook, of dat zij (tijdelijk) buiten de gemeente wonen. In totaal vulden 229 jongvolwassenen de vragenlijst in en deden er 12 mee aan de online gesprekken.

Wethouder Geert Gerrits. Foto: Gemeente Wijchen

Starters

“We willen deze jonge generatie Wijchenaren natuurlijk graag in onze gemeente houden. Dat houdt onze gemeente levendig en voorkomt dat kleinere dorpen leeglopen of erg vergrijzen”, zegt wethouder Geert Gerrits van Wonen. “We zorgen voor betaalbare woningen, juist voor deze starters op de woningmarkt. Als we nog beter weten wat hun wensen zijn, kunnen we een nog passender aanbod realiseren.”

Interactief

Het grootste deel van de onderzochte groep geeft aan goed bereikbaar te zijn op social media. En toch volgt 72,5 procent van deze groep de gemeente Wijchen niet op haar socialmediakanalen. Het advies is dan ook dat de gemeente meer bekendheid moet geven aan haar socialmediakanalen door ook voor deze groep interessante berichten te plaatsen. Deze groep heeft vooral interesse in interactieve berichten, zoals polls, video’s, tips en take-overs (een vorm van re­cla­me op in­ter­net waar­bij in plaats van de site die je wilt be­zoe­ken, een ad­ver­ten­tie wordt ge­toond). Onderwerpen als evenementen, sport en woonvormen voor jongvolwassenen vinden zij het interessantst.

Woonwensen

Uit het onderzoek blijkt dat de jongvolwassenen zeker mee willen denken. Vooral de groep van 21 tot en met 25-jarigen is gemotiveerd om mee te denken binnen het lproject Tussen Kasteel en Wijchens Meer. De mogelijkheid tot meedenken zorgt ervoor dat deze groep jongvolwassenen haar mening kan geven. Dit vinden zij positief, omdat de gemeente hierdoor rekening kan houden met hun woonwensen. Verder vinden zij het belangrijk, dat als zij ervoor kiezen om mee te denken, de gemeente echt iets met hun adviezen en meningen doet.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen