Twee Wijchense objecten in Schatkamers van Gelderland

Foto: collectiegelderland.nl

Erfgoed Gelderland lanceerde onlangs de online 3D-collectie van het project ‘Schatkamers van Gelderland’. Dit project brengt 70 historische objecten uit verschillende museumcollecties verspreid over Gelderland virtueel samen op internet. Daaronder 2 objecten van Museum Kasteel Wijchen.

‘Schatkamers’ vertelt op de website van Collectie Gelderland innovatieve wijze de overkoepelende geschiedenis van Gelderland en brengt historische objecten virtueel samen in één verhaal. 34 Gelderse erfgoedorganisaties werkten samen aan dit project. Voor Schatkamers van Gelderland zijn 70 collectiestukken geselecteerd uit meer dan 200 ingezonden historische objecten. Het projectteam digitaliseerde deze collectiestukken naar interactieve 3D-replica’s.

Neolithische bijl (3500-2500 v.Chr.)

Neolithische bijl

De 3D-collectie is verdeeld in zeven tijdperken, van de prehistorie tot de 20e eeuw. Voor elke periode zijn tien collectiestukken gekozen die een deel van de periode representeren.

In de periode ‘Prehistorie’ is een neolithische bijl uit 3500-2500 v.Chr. te zien. Deze bijl werd gevonden toen, in de jaren 30 van de vorige eeuw, in Alverna stukken natuur gerooid werden voor gebruik in de mijnbouw.

 

Badorf tuitpot (circa 800). Foto’s: Collectie Gelderland

In de sectie ‘Middeleeuwen’ is een Badorf tuitpot uit de Karolingische tijd, circa 800 n.Chr., te zien. Dit was de periode dat Karel de Grote een machtig rijk bestuurde dat over grote delen van Europe heerste, inclusief Nederland. De pot werd in 1968 gevonden tijdens ontzandingen op de Pas in Wijchen.

Virtual reality

Met ‘Schatkamers van Gelderland’ slaat geschiedenisbeleving een andere richting in. Dit project van Erfgoed Gelderland laat het brede publiek de geschiedenis van de provincie beleven op twee bijzondere manieren: een online collectie van 3D-replica’s en een spannende virtualrealitygame.

Binnenkort zal ook de virtualrealitygame ‘Schatkamers van Gelderland’ fysiek rondreizen en tijdelijk verblijven op verschillende erfgoedlocaties. In deze game reizen twee spelers door het verleden om de historische objecten terug te brengen naar de juiste tijd en plek. Alleen zo kunnen ze de geschiedenis van Gelderland herstellen.

Voor het project werkte Erfgoed Gelderland samen met 34 Gelderse erfgoedinstanties, Het Nieuwe Kader en provincie Gelderland.

Reacties

Cookieinstellingen