Maas bereikt in nacht zaterdag op zondag hoogste punt

Foto: Waterschap Rivierenland

De Maas in onze regio bereikt waarschijnlijk in de nacht van zaterdag op zondag het hoogste punt. Inmiddels zijn de veren tussen Niftrik en Ravenstein en die tussen Batenburg en Demen uit de vaart genomen.

Als de hoogste waterstand wordt bereikt stroomt er 3 miljoen liter water per seconde over de grens tussen Noord-Brabant en Gelderland. Ter vergelijking: in zwembad De Meerval zit in het 25 meterbad ongeveer 900.000 liter water en de Nederlander gebruikt ongeveer 1,5 miljoen liter water per jaar.

Hoge waterstanden

Er is de afgelopen tijd veel regen gevallen in het stroomgebied van de Rijn en de Maas. De komende dagen komt dat water Nederland binnen en dat zorgt voor hoge waterstanden op onder andere de Maas.

Tijdens de winterperiode is dit niet ongebruikelijk, maar in de zomer is dit heel speciaal volgens Waterschap Rivierenland. Een dergelijke waterstand is in de zomer al tientallen jaren niet voorgekomen. Afgelopen woensdag was de waterstand bij Lobith tussen de NAP+ 11,00 en NAP+ 11,5- meter.

Dijkposten

Op dit moment verwacht het waterschap dat het water op zondag stijgt tot NAP+ 14,5 meter bij Lobith. Ter vergelijking: dat is ongeveer net zo hoog als afgelopen winter. Na zondag lijkt de waterstand nog hoger te worden, de verwachtingen daarvoor zijn nog niet bekend.

Vanaf een waterstand van NAP+13,00 meter inspecteert het waterschap de dijken. Als de verwachte waterstand verder stijgt tot NAP+15,00 meter, worden mogelijk dijkposten ingericht en kan de vrijwillige dijkbewaking opgeroepen worden.

Zie ook:
Waterstand in de Maas naar recordhoogte

Het werkgebied van Waterschap Rivierenland. Bron: Waterschap Rivierenland

Reacties