Minstens drie ‘Houd de lijn vrij!’-tegels in Wijchen

Foto: houddelijnvrij.nl

In de gemeente Wijchen worden minstens 3 ‘Houd de lijn vrij!’-stoeptegels geplaatst. Deze tegels moeten mensen waarschuwen dat er geleidelijnen voor slechtzienden lopen en dat er geen obstakels geplaatst moeten worden.

Foto: houddelijnvrij.nl

Uit onderzoek blijkt dat 56 procent van de mensen geen rekening houdt met het vrijhouden van de geleidelijnen. Mensen die slechtziend of blind zijn hebben deze geribbelde lijnen nodig om veilig hun weg in de openbare ruimte te vinden. Staan er fietsen, reclameborden of andere obstakels op, dan levert dit voor hen gevaarlijke situaties op.

De ‘Houd de lijn vrij!’-stoeptegel moet weggebruikers attenderen op het vrijhouden van de geleidelijnen. Het is een opvallende blauwe tegel met de tekst ‘Vrijhouden’ en een plaatje van een persoon met een blindegeleidestok die over een geleidelijn loopt.

Initiatief

Het plaatsen van de tegels in Wijchen is een initiatief van Wijchen Lokaal, Kernachtig Wijchen en PvdA Wijchen dat onlangs door de gemeenteraad is aangenomen. De kosten worden gehaald uit het budget Wijkbeheer. Waar de tegels in Wijchen komen, is nog niet bekend.

Inmiddels hebben al ruim 20 gemeenten de tegels besteld; de eerste tegel werd in mei 2020 in de gemeente Zaanstad gelegd.

Toegankelijkheid

In dit artikel uit het Mooie Pleinen magazine een interview met Robert de Kloe van PBTconsult over toegankelijkheid in de openbare ruimte.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen