Kernachtig Wijchen wil jakobskruiskruid bestrijden

Jacobskruiskruid (Jacobaea vulgaris)
Jacobskruiskruid (Jacobaea vulgaris)
Foto: Rasbak/Wikipedia

Het jakobskruiskruid zorgt voor de nodige problemen in de gemeente Wijchen. De giftige plant is een bedreiging voor de meeste zoogdieren, waaronder de mens.

De fractie van Kernachtig Wijchen wil van het college van burgemeester en wethouders weten wat het beleid met betrekking tot beheersing en bestrijding van ongewenste planten is en met name van het jakobskruiskruid.

“Jaarlijks sterven landbouwhuisdieren en paarden aan dit kruid, onder andere doordat het terechtkomt in hooi en kuilvoer”, zegt raadslid Tim Klinkhamer. “Bij het invoeren van het beleidsplan ‘Natuur en biodiversiteit’, inclusief meer ecologisch bermbeheer, werden er zorgen gedeeld over de bestrijding en beheersing van ongewenste planten.”

Kernachtig Wijchen-raadslid Tim Klinkhamer. Foto: Kernachtig Wijchen

Bedreiging

Volgens Klinkhamer werd er vanuit de agrarische hoek specifiek aandacht gevraagd voor het jakobskruiskruid. “Vanuit ecologisch oogpunt is het jakobskruiskruid een waardevolle plant, maar deze giftige plant vormt met name in gedroogde vorm een bedreiging voor zoogdieren. Jaarlijks sterven landbouwhuisdieren en paarden aan dit kruid, onder andere doordat het terechtkomt in hooi en kuilvoer. In het buitengebied zie je dit kruid overal in bloei.”

Gezondheid

Klinkhamer heeft namens de Kernachtig Wijchen-fractie vragen gesteld aan het college. “We ontvangen verontrustende signalen dat particulieren genoodzaakt zijn om ongewenste onkruidbestrijding in te zetten om de gezondheid van het vee te waarborgen.”

Klinkhamer wil van B en W weten of er overleg is met andere overheden en organisaties over de beheersing en bestrijding van ongewenste planten. “Wij hebben vernomen dat de gemeente Wijchen hierin optrekt met onder andere de provincie, het waterschap en Rijkswaterstaat. Wat is de status van dit overleg?”


Feiten over jakobskruiskruid
  • Jakobskruiskruid (Jacobaea vulgaris) is een wilde, in de regel 2-jarige plant met gele bloempjes.
  • De plant komt steeds meer voor in de Nederlandse en Vlaamse wegbermen en natuurgebieden en van daaruit in de perceelranden van weilanden.
  • Jakobskruiskruid verspreidt zich snel, doordat een volwassen plant 75.000 tot 200.000 vruchten kan produceren, die op open plekken in het gras of de berm makkelijk kiemen.
  • De plant is giftig voor de meeste zoogdieren, waaronder ook de mens, doordat het zestien verschillende alkaloïden bevat. De bloemen bevatten tweemaal zoveel gif als de bladeren.
  • Pas als de plant opgegeten wordt, komen giftige, vrije alkaloïden vrij die de lever aantasten, waarbij kleine bloedvaatjes verstopt raken.
  • Met hooi of kuilvoer kunnen dieren het giftige jakobskruiskruid binnenkrijgen, doordat de verbrokkelde bladeren niet worden opgemerkt.
  • Runderen en paarden vermijden meestal bij het grazen jakobskruiskruid, maar in tijden van droogte en voedselschaarste kunnen ze het wel gaan eten.
  • Bij runderen kan het gif ook zonnebrand veroorzaken, doordat het gif in het bloed van de haarvaten onder invloed van het UV-licht van de zon schadelijk wordt voor de omliggende weefsels.
  • Schapen eten de plant graag en zijn minder gevoelig voor de gevolgen. Ze krijgen later echter wel groeiproblemen.

(bron Wikipedia)

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen