Let op bij aanvragen uittreksel of documenten

Foto: Andrew Martin/Pixabay

Er zijn steeds meer commerciële organisaties die bemiddelen bij het aanvragen van bijvoorbeeld uittreksels uit het geboorteregister of het verlengen van documenten. Gemeente Wijchen werkt echter niet samen met deze organisaties.

Bij meerdere gemeenten in Nederland komen regelmatig klachten binnen van inwoners die menen te zijn opgelicht door organisaties die via hun websites aangeven te helpen bij het regelen of aanvragen van zaken bij de gemeente. Dat kan gaan om een uittreksel uit het geboorteregister of een VOG-aanvraag (Verklaring Omtrent het Gedrag).

Websites en online loketten vragen geld voor het maken van een afspraak bij de gemeente of rekenen een hoger tarief voor een uittreksel of akte. Vaak word je alleen via de site doorgeleid naar de gemeentewebsite en voor die tussenstap wordt geld gevraagd.

Veiliger

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten IVNG) zegt dat het niet alleen goedkoper is om zelf zaken te regelen bij de gemeente, maar ook veiliger. Commerciële tussenpartijen vragen om gevoelige persoonlijke informatie voor een afspraak of aanvraag. Volgens de VNG opereren de commerciële websites in een juridisch grijs gebied. De Autoriteit Consument & Markt doet regelmatig onderzoek naar de werkzaamheden van dit soort bedrijven.

Gemeentelijke website

Gemeente Wijchen en andere gemeenten hebben besloten om niet in zee te gaan met deze partijen. Een afspraak maken bij de gemeente Wijchen is altijd gratis en inwoners kunnen een uittreksel eenvoudig zelf aanvragen via de gemeentelijke website  of via het KlantContactCentrum via 088 – 43 27 000. Voor het aanvragen van een uittreksel kan men ook terecht op de website van de gemeente.

 

Reacties

Cookieinstellingen