Jan Vreede enige Wijchense Olympisch medaillewinnaar

Still uit filmbeelden uit 1924
Foto: International Olympic Committee

Het mysterie is opgelost. Eerder schreven wij dat er 1 in Wijchen geboren sporter was die een Olympische medaille heeft gewonnen, maar dat niet bekend was wie. Het blijkt zeiler Jan Vreede te zijn, zo laat Holidu, de samensteller van de lijst van Olympische geboorteplaatsen, weten.

Jan Johannes Anthonij Arnoldus Vreede werd op 11 januari 1900 in Wijchen geboren. Hij werd een succesvol zeiler en nam deel aan de Olympische Zomerspelen van 1924 in Parijs. Hij won bij het zeilen voor de kust van Le Havre met Joop Carp en Johannes Guépin een bronzen medaille op de gemengde 6 meter-klasse met de boot Willem VI. In deze klasse kwam 9 driepersoons kieljachten uit, ieder van een ander land. Noorwegen won, voor Denemarken en Nederland dat derde werd. Hier zijn filmbeelden te zien van de zeilrace om Olympisch goud in de 6 meterklasse in 1924.

Arts

Nederland behaalde bij de Olympische Zomerspelen van 1924 in totaal 10 medailles in Parijs: 4 gouden, 1 zilveren en 5 bronzen, waaronder die van Jan Vreede. Vreede werkte later als arts in Amsterdam en stierf in die plaats op 17 februari 1989 op 89-jarige leeftijd.

Overigens is het mysterie niet helemaal opgelost: in diverse publicaties wordt Wijchen als geboorteplaats van Vreede genoemd, maar er zij ook publicaties die Zaandam als geboorteplaats noemen …

Zie ook:
Wijchen gedeeld 89e bij ‘Olympische geboorteplaatsen’

 

Reacties