Landelijk digitaal opkopersregister tegen heling

Foto: Mohamed Hassan/Pixabay

Er komt een verplicht landelijk digitaal opkopersregister voor opkopers en handelaren in de strijd tegen heling. Door het kopen, bezitten of verkopen van gestolen goederen moeilijker te maken wordt het minder aantrekkelijk voor criminelen om deze misdrijven te plegen.

De ministerraad heeft op voorstel van minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ingestemd met een wetsvoorstel dat deze verplichting regelt. Opkopers en handelaren in tweedehands spullen moeten straks de gebruikte en ongeregelde goederen en de namen van de verkopers verplicht invullen in het register. Nu verschilt de vorm van het verplichte inkoopregister per gemeente en gaat het soms nog om een papieren versie.

Match met database

Door goede, digitale registers wordt het eenvoudiger voor de politie om criminelen op te sporen en gestolen goederen terug te geven aan de slachtoffers, zo is de verwachting. Zodra een gestolen product wordt opgekocht en ingeschreven in het nieuwe register ontstaat een match met Stop Heling (de database met aangiftes van gestolen goederen) en krijgt de politie hiervan automatisch een melding. Via de website en app van Stop Heling kan iedereen ook vooraf controleren of bijvoorbeeld een via internet aangeboden tweedehands koopje als gestolen geregistreerd staat.

Inschrijven in gemeente

Opkopers en handelaren moeten zich gaan melden bij de gemeente waar zij hun bedrijf of beroep uitoefenen. Door de lokale verschillen te verkleinen wordt voorkomen dat helers en stelers die gestolen goederen willen aanbieden uitwijken naar gemeenten waar de registratie minder strak geregeld is.

Drie soorten heling

Mensen die gestolen spullen kopen terwijl ze hadden kunnen bedenken dat die gestolen moeten zijn, zijn strafbaar. Er zijn verschillende vormen van heling, namelijk schuld- , opzet- en gewoonteheling.

  • Schuldheling is wanneer je een product koopt, bezit of verkoopt waarvan je het vermoeden hebt dat het gestolen is. Hier staat een gevangenisstraf van ten hoogste 1 jaar op of een boete van maximaal 87.000 euro.
  • Bij opzetheling weet de koper dat het om een gestolen product gaat en in dat geval loopt de gevangenisstraf zelfs op tot maximaal 4 jaar. De maximale boete blijft gelijk.
  • Gewoonteheling is een routine maken van opzetheling. Hier staat een gevangenisstraf van maximaal 6 jaar op of een boete tot 87.000 euro.

 

Reacties

Cookieinstellingen