Hogere bouwleges maken verbouwen steeds duurder

Foto: Anna Waldl/Pixabay

Huiseigenaren zijn dit jaar soms honderden euro’s meer kwijt aan de vergunning voor een kleine verbouwing aan de voor- of zijkant van hun huis. Dit blijkt uit het jaarlijkse bouwlegesonderzoek van Vereniging Eigen Huis. In Wijchen werden de leges vrijwel niet verhoogd.

Voor verbouwingen aan de voor- of zijkant van een woning moet in de regel bij de gemeente een vergunning worden aangevraagd. Aan de achterzijde zijn verbouwingen vaak vergunningsvrij. Bij de aanvraag van een dergelijke vergunning berekent de gemeente leges.

Bouwvergunning

In het onderzoek is voor elke gemeente uitgegaan van 10.000 euro (excl. btw) voor een verbouwing, en bouwkosten van 170.000 euro voor een nieuwbouwwoning (excl. grondkosten en btw).

In 41 gemeenten stijgen de bouwleges voor een kleine verbouwing dit jaar met meer dan 10 procent en in 3 gemeenten gaat de prijs van een bouwvergunning zelfs meer dan 50 procent omhoog. De gemeente Renkum spant de kroon met een verhoging van 65 procent. Deze gemeente heeft het systeem van legesberekening gewijzigd. Een kleine bouwvergunning kost daardoor dit jaar 450 euro, een stijging van 177 ten opzichte van vorig jaar.

Wijchen

In Wijchen bedragen de kosten voor een omgevingsvergunning bij een bouwsom van 10.000 euro dit jaar 288 euro; vorig jaar was dit 287 euro. Dat komt neer op een verschil van 0,3 procent ten opzichte van 2020. Het gemiddeld bedrag voor Nederland is voor dit jaar 393,36 euro. De kosten voor een omgevingsvergunning bij een bouwsom van 170.000 euro zijn in Wijchen hetzelfde gebleven: 4.335 euro.

In de regio behoort Grave tot de top 10 van duurste gemeenten: in 2021 bedragen de bouwleges bij een verbouwing van 10.000 euro (excl. btw), inclusief eventuele kosten van welstandtoetsing 750,50 euro. Dat 1,56 procent meer dan in 2020 (739,00 euro).

Algemeen VEH-directeur Cindy Kremer. Foto: Vereniging Eigen Huis

Omgevingswet

Cindy Kremer, algemeen directeur Vereniging Eigen Huis: “Wij zien jaar op jaar onverklaarbaar grote legesverschillen tussen gemeenten en ook enorme stijgingen en dalingen. Het gaat werkelijk alle kanten op en is aan kopers en huiseigenaren niet uit te leggen. Eerdere oproepen van opeenvolgende ministers van BZK aan gemeenten om hier verandering in te brengen hebben geen enkel resultaat gehad. Daarom roept Vereniging Eigen Huis het kabinet op om de invoering van de nieuwe Omgevingswet op 1 juli 2022 aan te grijpen om de uitwassen in tarieven tussen gemeenten te bestrijden en daarmee een einde te maken aan de enorme onderlinge legesverschillen.”

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen