Lapv a fov mibip? Xeesdjok poiv

Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Lapv a fov mibip? Xeesdjok poiv. Fep xiiv a xev oinepf foi epemgeciiv ot Isweesv. Kunt u dit lezen? Waarschijnlijk niet*. Dan weet u wat iemand die analfabeet is ervaart. In totaal zijn er in ons 2,5 miljoen volwassenen (1 op de 6 Nederlanders) die moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen.

Ongeveer 250.000 mensen in Nederland zijn analfabeet; zij kunnen niet lezen en schrijven. In het Nederlands wordt onderscheid gemaakt tussen analfabeten en laaggeletterden. Laaggeletterden kunnen wel lezen en schrijven, maar beheersen deze vaardigheden niet goed genoeg om te kunnen functioneren in de samenleving. Vaak missen zij ook digitale vaardigheden om goed om te gaan met een computer, smartphone en tablet.

Wijchen

In Wijchen is ongeveer 5 procent van de bevolking laaggeletterd (in Nederland 12 procent). De grootste groep bevindt zich in de Nederlandse werkenden (50+) met een gezin: 22 procent. Bij de jongeren onder de 30 jaar is het aantal laaggeletterden 12 procent. (bron: Geletterdheid InZicht.nl)

Week van Lezen en Schrijven

Om extra aandacht te vragen voor het verminderen en voorkomen van laaggeletterdheid in Nederland wordt van 6 tot en met 12 september de Week van Lezen en Schrijven gehouden. De week wordt gehouden in samenwerking met honderden gemeenten, bibliotheken, ziekenhuizen en vrijwilligersorganisaties.

Escape koffer

Deze week is gekozen omdat het op woensdag 8 september Wereldalfabetiseringsdag is. In de  Week van Lezen en Schrijven wordt een groot aantal activiteiten gehouden zoals online kennissessies over de aanpak van laaggeletterdheid. Verder is er samen met Raccoon Serious Games een speciale ‘Escape Koffer’ ontwikkeld waarmee mensen zelf kunnen ervaren hoe het is om vast te lopen in taal.

*Er is steeds de daaropvolgende klinker en medeklinker in het alfabet gekozen.

 

Reacties

Cookieinstellingen