Ruim half miljoen subsidie van provincie voor TKWM

Zo moet het gebied rond het Europaplein eruit komen te zien.
Zo moet het gebied rond het Europaplein eruit komen te zien.
Foto: tkwm.nl

De provincie Gelderland ondersteunt de gebiedsontwikkeling Tussen Kasteel en Wijchens Meer met 525.000 euro subsidie. Dit geld komt uit het programma SteenGoed Benutten; de essentie van dit ontwikkelprogramma is om ruimtelijke kwaliteit te behouden en te versterken en Gelderland mooier, leefbaarder en economisch aantrekkelijker te maken.

“Heel erg mooi dat Wijchen het vertrouwen krijgt van de provincie om dit mooie project te realiseren. We hebben het maximale subsidiebedrag gekregen”, zegt Geert Gerrits, wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening.

Het voormalige gemeentekantoor aan het Europaplein in Wijchen is een circulair donorgebouw geworden. Dit betekent dat de materialen die vrijkomen bij de sloop worden hergebruikt.

Circulariteit

De provincie is volgens Gerrits erg te spreken over de plannen en heeft zelfs wat extra geld toegekend vanwege circulariteit. “En dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat we het oude gemeentekantoor niet zomaar gaan slopen. Vrijkomende materialen worden zoveel mogelijk hergebruikt of verwerkt tot grondstoffen”, aldus Gerrits.

SteenGoed Benutten

Het programma SteenGoed Benutten bestaat uit 2 delen. In januari ontving de gemeente al 50.000 euro uit het deelprogramma voor procesondersteuning. Met dat geld wordt het project verder voorbereid. Daarnaast is een deelprogramma gericht op uitvoering en realisatie. En daarvoor wijst de provincie nu dus 525.000 euro toe aan de gebiedsontwikkeling Tussen Kasteel en Wijchens Meer. Financieel wordt het tekort door deze subsidie kleiner.

De Burcht

De subsidie van de provincie is bedoeld voor de realisatie van fase 1 van de gebiedsontwikkeling. Die fase wordt De Burcht genoemd. Het gaat om het oude gemeentekantoor en het Europaplein. Op de locatie van het oude gemeentekantoor komt een nieuw plein en langs het plein worden appartementen gebouwd en komt een hotel.

Het Europaplein krijgt een levendig karakter. Hier komen woningen voor jongeren, starters en senioren. Op een centrale plek komt een waterfontein; de parkeerplaatsen komen in een nieuwe openbare ondergrondse parkeergarage.

Wethouder Gerrits: “De uitwerking van deze plannen blijven we samen doen met alle betrokkenen. Alleen dan wordt dit deel van Wijchen straks echt een aanwinst voor bewoners, bezoekers en ondernemers. En daar doen we het natuurlijk voor.”

Zie ook:
Gedeputeerde: ‘Meer woningen, minder leegstand!’

 

Reacties

Cookieinstellingen