Begroting provincie in teken van ‘werk in uitvoering’

Foto: Oberholster Venita/Pixabay

“De tijd van plannen maken is voorbij. Het laatste volle jaar van deze bestuursperiode draait om uitvoeren”, zegt Gelders gedeputeerde Financiën Jan Markink. Provincie Gelderland gaat komend jaar fors investeren in Gelderse samenleving.

Er komt onder andere 2,6 miljoen euro voor het versnellen van woningbouw, 5 miljoen euro voor verkeersveiligheid, 300.000 euro voor de aanpak van droogte in de Achterhoek en 20 miljoen euro voor het ontwikkelen van emissiearme stallen. In totaal staat er voor bijna 1 miljard euro aan acties en subsidies op de begroting. Op 10 november besluiten Provinciale Staten over de begroting 2022.

Gelders gedeputeerde Jan Markink. Foto: Provincie Gelderland

Perspectief

De economie groeit stevig en de samenleving gaat steeds verder open. Corona is niet weg, maar de maatschappij past zich aan. Gelderland veert op zegt Markink: “We hebben weer een perspectief naar de toekomst, we kunnen weer vooruitkijken.”

Begroting

In de jaarlijkse begroting staan de inkomsten en uitgaven voor volgend jaar met de daarbij behorende plannen. Ook worden de provinciale belastingen vastgesteld. De belangrijkste, de opcenten, worden wederom alleen verhoogd met de inflatie.
Een deel van de nieuwe plannen voor volgend jaar is klaar voor uitvoering. Daarvoor wordt in deze begroting geld beschikbaar gesteld. In totaal gaat er voor € 113,8 miljoen aan projecten en regelingen van start.

Hoogspanningslijnen

Naast eerder genoemde voorbeelden trekt Het college trekt ook geld uit voor 3 aangenomen moties. Naast extra geld voor het versnellen van woningbouw komt er 3 miljoen euro voor het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering en 2 miljoen euro voor het ondergronds brengen van hoogspanningslijnen.

Tekorten verwacht

Ondanks de extra investeringen geven Gedeputeerde Staten in de begroting een serieuze winstwaarschuwing af voor de toekomst. Vanaf 2024 worden er namelijk tekorten verwacht. Grootste oorzaak is het lage rendement op het stamkapitaal (vermogen dat oorspronkelijk werd ingebracht voor een bepaald doel).

We hebben weer een perspectief naar de toekomst, we kunnen weer vooruitkijken

Daarnaast zijn er verschillende ontwikkelingen die deze tekorten mogelijk nog kunnen vergroten, zoals de herverdeling van het provinciefonds en de lopende discussie over de opcenten motorrijtuigenbelasting.

Geld vrijmaken

Komende tijd gaan Gedeputeerde Staten daarom de financiën herijken. Zo willen ze geld vrijmaken om deze verwachte tekorten op te vangen. Jan Markink: “We zijn gewend om een flink investeringsbudget te hebben, maar dat gaat de komende bestuursperiode drastisch veranderen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen