Molen van nougatine laat Jacques in de finale in de steek

Jacques van Ewijk (midden) tijdens de prijsuitreiking. Links de winnaar Gwenn, rechts Cas
Jacques van Ewijk (midden) tijdens de prijsuitreiking. Links de winnaar Gwenn, rechts Cas
Foto: still uit tv-uitzending

Jacques van Ewijk is in zijn missie geslaagd. De sympathieke Wijchenaar wilde de finale halen van Heel Holland Bakt Nog een keer! en dat is gelukt. Helaas zat de hoofdprijs er voor hem niet in: zijn spektakelstuk mislukte jammerlijk. Winnaar van de gouden taartschep werd Gwenn Danis; de derde finalist was Cas Wolters.

Voor de signatuuropdracht moesten de finalisten van Heel Holland Bakt met deelnemers uit vorige jaargangen, een opera maken, een Frans taartje dat bestaat uit een heleboel laagjes. Al die laagjes moeten even dik zijn om indruk te kunnen maken op de jury.

Jacques maakte ‘Een muzikale lekkernij’ met volgens jurylid Janny van der Heijden een spiegelgladde spiegel. De Wijchense bakker kon daar best tevreden mee zijn volgens haar. Robèrt van Beckhoven vond dat Jacques een mooi taartje had gemaakt met goede smaken.

Te veel vulling

Voor de technische opdracht stonden macarons op het programma. Niet de favoriet van de Wijchense finalist. Que grootte waren zijn producten goed, maar er zat te veel vulling in en bovendien waren ze niet helemaal gaar. Het was volgens Janny allemaal ‘te’. Hij eindigde daarmee als tweede.

Luchtvochtigheid

Op de tweede bakdag moesten de bakkers een bouwwerk van nougatine maken, plus een stapel soesjes. De hoge luchtvochtigheid in de tent zorgde ervoor dat de nougatine lastig op te bouwen was. Dat merkte Jacques. Zijn spektakelstuk ‘Laat maar draaien’, een molen met draaiende wieken, zakte al tijdens het maken in elkaar omdat de nougatine te slap was. Het hart van Janny brak, vertelde ze bij de jurering. Haar advies: noem het een abstract kunstwerk, de smeltende molen, à la ‘De smeltende klok’ van Dali.

Jacques: “Ik krijg nog steeds nachtmerries van het moment dat mijn molen in elkaar zakte. Het blijft altijd wel een dingetje bij mij, die bouwwerken.” Een foto op zijn telefoon bewijst echter dat hij het wel kan. De de versie die hij in de voorbereiding thuis van de molen maakte, was zeer geslaagd.

De familie van Jacques was aanwezig bij de finale van Heel Holland Bakt Nog een keer! Foto: still uit tv-uitzending

Trots

Jacques van Ewijk kijkt tevreden terug op zijn deelname aan de 2021-editie. Met name is de 57-jarige heftruckchauffeur trots op zijn tompoucen uit aflevering 2.

“De paté en croûte heeft me denk ik 2 jaar van mijn leven gekost. Wat een draak van een opdracht”, zegt Jacques als hij terugdenkt aan het hartige baksel uit aflevering 2.

Broodbakker

“Ik zou het liefst nog veel vaker de gevlochten broodjes maken, zoals bij de technische opdracht uit aflevering 3. Ik ben een echte broodbakker en dit was zo leuk om te maken!” zegt Jacques, die onder andere al het brood levert aan hotel Nimma in Nijmegen.

Uit zijn deelname heeft de Wijchenaar het mantra van Robèrt overgenomen en geleerd “dat planning en netjes werken héél belangrijk is”.

Workshop

Wat heeft hem de deelname aan 2 series van het populaire tv-programma opgeleverd? “Vooral vlak na het seizoen krijg je het druk met allerlei zaken, maar dat is erg leuk hoor. Je wordt uitgenodigd om te jureren of een workshop te verzorgen. Het opent toch deuren die voor andere gesloten blijven.”

De finale-uitzending van Heel Holland Bakt Nog een keer! is hier te zien.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen