Brandveiligheid troef in ‘huis van familie Van der Werff’

De interactieve 'woning' van de brandweer, 'Het huis van de familie Van der Werff'
Foto: Brandweer Gelderland-Zuid

Brandweer Gelderland-Zuid komt vandaag, dinsdag, naar Wijchen met ‘Het huis van de familie Van der Werff’, een interactieve ‘woning’ waarin bezoekers informatie kunnen krijgen over het voorkómen van brand.

Het ‘huis’ staat dinsdag tussen 14.00 en 16.00 uur op de Markt in Wijchen. Een oude container die bij grotere incidenten werd gebruikt als vergaderruimte, werd vorig jaar vervangen. Daarmee was een container beschikbaar die ingezet kon worden als voorlichtingsmiddel. Deze ‘woning’ wordt nu in iedere gemeente binnen de Veiligheidsregio ingezet om mensen te informeren over brandveiligheid en vooral aan te zetten maatregelen te nemen om de eigen woning brandveilig(er) te maken. Bijvoorbeeld door het ophangen van rookmelders die volgend jaar verplicht worden.

3 minuten

Bezoekers moeten in 3 minuten ‘Het huis van de familie Van der Werff’ doorlopen. In deze tijd moeten zij goed speuren naar mogelijk gevaarlijke situaties. Deze 3 minuten zijn niet zomaar gekozen, het is de tijd die iemand daadwerkelijk nodig heeft om te vluchten bij een brand in een woning. Na deze tijd staat de woning zo vol met rook, dat veilig vluchten steeds moeilijker wordt. Na afloop van het bezoek aan de ‘woning’ kunnen bezoekers vragen beantwoorden over wat ze hebben gezien en ervaren.

Rookmelders

Marcel Meeuse, manager brandweer bij de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid: “Met deze ‘woning’ willen we mensen heel gericht wijzen op het nut van het sluiten van binnendeuren, het maken van een vluchtplan en het ophangen van rookmelders. Met dit laatste punt sluiten we ook aan bij de rookmelderverplichting die op 1 juli 2022 van kracht wordt. Iedere woning moet dan voorzien zijn van werkende rookmelders.

Zie ook:
Rookmelders per 1 juli 2022 verplicht in een woning

Reacties