Informatiebord bij muur begraafplaats onthuld

Wethouder Paul Loermans onthult het informatiebord bij de historische begraafplaats.
Wethouder Paul Loermans onthult het informatiebord bij de historische begraafplaats.
Foto: Gemeente Wijchen

De muur rondom de begraafplaats Zusters Franciscanessen aan de Tienakker in Wijchen is onlangs hersteld. Daarmee is het behoud van de begraafplaats geborgd. Ter gelegenheid van de voltooiing onthulde wethouder Paul Loermans deze week met enkele Zusters Franciscanessen een informatiebord.

Eind 2000 is het klooster Huize Tienakker verkocht en bij de verkoop is tussen koper en verkoper de afspraak gemaakt dat het kerkhof tot 14 oktober 2019 (20 jaar na verkoopdatum) in stand gelaten worden. Sinds die dag is het kerkhof eigendom van de gemeente Wijchen, die ook de verzorging van dit kerkhof heeft overgenomen.

Onlangs is de muur rondom de begraafplaats hersteld. De begraafplaats is 400 vierkante meter groot en er zijn 113 graven waar 261 personen begraven liggen.

Notarishuis

Klooster Tienakker is in 1865 door de Zusters Franciscanessen van Bennebroek (gesticht in 1847) in gebruik genomen in het oude notarishuis. De kapel, die eerst op de zolder was ingericht, werd in 1904 gebouwd naar een ontwerp van Evert Margry, een leerling van architect Pierre Cuypers.

De begraafplaats van de Zusters Franciscanessen, gezien vanaf de Meerdreef. Foto: Google Maps

Kloosterpark

Het klooster van de Zusters Franciscanessen is in 2000 gesloten en de laatste zusters hebben een onderkomen elders gevonden. In 2008 is het hoofdgebouw en de kloosterboerderij gerenoveerd en zijn er 2 appartementengebouwen gerealiseerd.

De renovatie van de kloosterkapel in 2010 vormde het sluitstuk van het project Kloosterpark Tienakker. Alleen de oude dodenakker is een rustplaats gebleven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen