Aantal miljonairs neemt voor zesde jaar op rij toe

Foto: Public Domain

Het aantal miljonairs is vorig jaar voor het zesde jaar op rij toegenomen, volgens het statistiekbureau CBS. Nederland telde aan het begin van dan jaar 278.000 huishoudens met een vermogen van minimaal 1 miljoen euro. In Wijchen heeft 3,2 procent van de huishoudens dit vermogen.

Dat betekent overigens niet dat al deze mensen een miljoen op hun bankrekening hebben. De onderzoekers hebben namelijk ook andere vormen van vermogen meegeteld, zoals de waarde van de eigen woning en aandelen. Daar hebben ze eventuele schulden van afgetrokken, zoals de hypotheek.

Bedrijven

Bron: CBS

De groep miljonairs groeit al sinds 2014. In de daaraan voorafgaande crisisjaren bleef hun aantal ongeveer gelijk. Inmiddels zijn er ruim 100.000 meer miljonairs dan in 2008. Door stijgende prijzen kan een miljonair nu minder spullen kopen dan iemand die 12 jaar geleden even rijk was. Als daarmee rekening wordt gehouden, kwamen er 35.000 bij.

Een doorsnee miljonairshuishouden heeft een vermogen van 1,6 miljoen euro. Dat is 28 keer meer dan het gemiddelde van 56.000 euro bij de andere huishoudens. Miljonairs hebben vaak veel kapitaal zitten in bedrijven, in de vorm van een aanmerkelijk belang of ondernemingsvermogen. Vorig jaar was dit goed voor 45 procent van het vermogen van miljonairs, terwijl 21 procent in hun eigen woning zat. Bij de gemiddelde niet-miljonair is het eigen huis veruit het waardevolste bezit.

Regio

Aan kop van de ranglijst staan Bloemendaal en Laren: 1 op de 4 huishoudens kan zichzelf daar miljonair noemen, het hoogste aandeel van het land. Deze gemeenten liggen ook in de provincie met het grootste percentage miljonairs, namelijk Noord-Holland. Van de miljonairs had 64 procent een vermogen tussen 1 en 2 miljoen euro, een kwart had een vermogen tussen 2 en 5 miljoen. Een klein deel van de miljonairs, 3 procent, had een vermogen van 10 miljoen of meer. De afgelopen jaren is het aandeel grotere vermogens wel iets toegenomen.

In de regio staat Heumen bovenaan met 4,5 procent miljonairshuishoudens. In de gemeente Wijchen is dat 3,2 procent. De gemeente telt ruim 17.500 huishoudens; daarvan hebben er dus 560 een vermogen van meer dan een miljoen. In de vorige jaren bedroeg het percentage: 1,1 procent (2014), 1,9 procent (2016).

Miljonairshuishoudens in de regio:

  • Heumen 4,5 procent
  • West Maas en Waal 4,3 procent
  • Wijchen 3,2 procent
  • Beuningen 3,2 procent
  • Druten 2,8 procent
  • Grave 2,6 procent
  • Nijmegen 1,8 procent

Reacties