Voortuin van het kasteel wordt groener en duurzaam

Zo gaat de voortuin van het kasteel eruitzien
Foto: MTD Landschapsarchitecten

De voortuin van het kasteel in Wijchen wordt heringericht. Het is de afsluiting van het herinrichten en opknappen van het terrein rondom het kasteel. Het plan voor de voortuin is de afronding van twee grote projecten rondom het kasteel: de renovatie van het kasteel en de herinrichting van de omgeving.

In 2014 is er al voor het eerst gesproken over de herinrichting en het opknappen van het terrein. Een projectgroep van betrokken inwoners en ondernemers heeft vervolgens in opdracht van de gemeenteraad een plan gemaakt voor de herinrichting.

Bron: MTD Landschapsarchitecten

Als eerste is de achtertuin in 2018 heringericht nadat het in 2017 een tijdelijke functie als parkeerterrein had. In 2019 zijn daarvan de laatste werkzaamheden afgerond zoals plaatsing van de slagbomen en nieuwe poorten op de bruggen.

Ontwerp

Nu de renovatie van het kasteel bijna afgerond is, volgt de herinrichting van de voortuin. Hiervoor is een definitief ontwerp gemaakt in samenwerking met allerlei betrokken partijen. Hierin is de visie die door de projectgroep bedacht is meegenomen. Het plan wijkt op details af van het eerste ontwerp om beter aan te sluiten bij de renovatie van het kasteel en de plannen van het project Tussen Kasteel en Wijchens Meer (TKWM). Dat betekent veel groen, gebruiksvriendelijk en herkenbare elementen uit het verleden.

Emilia-beeld

Het eindresultaat zorgt volgens de gemeente voor een duurzame en gebruiksvriendelijke groene voortuin die past bij de stijl van het kasteel. In het project is tevens meegenomen verplaatsing van het Emilia-beeld (dat jarenlang voor het voormalige gemeentekantoor stond) en de gedenksteen voor de Indi√ęgangers. Bij de aanpak van de voortuin wordt tevens een deel al ingericht voor de voorgestelde trappen vanuit het project TKWM.

Onderzoek

De werkzaamheden in de voortuin worden afgestemd met de afrondende werkzaamheden voor de renovatie van het kasteel. Voor de uitvoering wordt een archeologisch onderzoek gedaan. De verwachting is dat uiterlijk 10 december de herinrichting afgerond is.

 

Reacties