Woningvoorraad provincie stijgt sneller dan gemiddeld

Foto: Pixabay

In Gelderland zijn er dit jaar tot en met het derde kwartaal 6842 woningen bij gekomen. Afgezet naar het aantal inwoners steeg de woningvoorraad daarmee 3 procent sneller dan gemiddeld in Nederland.

De woningvoorraad steeg dit jaar met 0,74 procent, van 922.524 woningen op 1 januari naar 929.366 woningen op 30 september. Dit blijkt uit een analyse van VvE- en vastgoedbeheerder Parel Beheer, die recentelijk verschenen cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onder de loep nam.

Gelderland

Er kwamen in Gelderland per 100.000 inwoners 326 woningen bij, terwijl de woningvoorraad in Nederland gemiddeld met slechts 317 woningen per 100.000 inwoners toenam. Alleen in de provincies Noord-Holland, Noord-Brabant, Utrecht en Flevoland kwamen er afgezet naar het aantal inwoners meer woningen bij.

Het aantal nieuwe woningen in Nederland vanaf 2012, in de eerste drie kwartalen

Tijdens de eerste drie kwartalen van dit jaar zijn er in Gelderland 5038 nieuwbouwwoningen aan de woningvoorraad toegevoegd. Het percentage nieuwbouwwoningen van de toegenomen woningvoorraad bedraagt daarmee 73,6 procent.

Nieuwbouwwoningen

Het aantal nieuwbouwwoningen dat in Gelderland aan de woningvoorraad werd toegevoegd, is met 240 nieuwbouwwoningen per 100.000 inwoners 15,3 procent minder dan gemiddeld in Nederland. In Nederland als geheel kwamen er per 100.000 inwoners gemiddeld 284 nieuwbouwwoningen bij. Alleen in de provincies Zeeland, Friesland en Overijssel kwamen er afgezet naar het aantal inwoners minder nieuwbouwwoningen bij.

Provinciale verschillen

In de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland kwamen er in absolute aantallen de meeste woningen bij, maar afgezet naar het aantal inwoners steeg de voorraad het snelst in de provincies Flevoland en Utrecht. In de provincies Zeeland, Friesland en Overijssel was de toename van de woningvoorraad, zowel op basis van het totale aantal woningen als afgezet naar het aantal inwoners, het kleinst.

 

 

Reacties

Cookieinstellingen