Antidiscriminatiecampagne in Wijchen van start

Foto: Priscilla Du Preez/Unsplash

“Toen ik wethouder was in een andere gemeente zei een wethouder van een buurgemeente tegen me: ‘Wat doet ze dat toch schattig.’ Dat is me altijd bijgebleven.” Dat zegt burgemeester Marijke van Beek bij de start van de antidiscriminatiecampagne ‘Allemaal anders, 100% Wijchen’.

De campagne, die vandaag van start gaat, is een initiatief van de gemeente Wijchen in samenwerking met antidiscriminatieorganisatie VizierOost en wordt ondersteund door welzijnsstichting MeerVoormekaar, woningcorporatie Talis en Vluchtelingenwerk. De campagne is gericht op het herkenbaar en bespreekbaar maken van discriminatie.

Ondermijnend effect

Burgemeester Marijke van Beek. Foto: still uit video VizierOost

Op de site van VizierOost vertelt onder anderen burgemeester Van Beek in een filmpje een persoonlijk verhaal over respect en gelijke rechten. Marijke van Beek: “Toen ik wethouder was in een andere gemeente zei een wethouder van een buurgemeente tegen me: ‘Wat doet ze dat toch schattig.’ Dat is me altijd bijgebleven. Het heeft me heel veel moeite gekost om het ondermijnende effect daarvan ongedaan te maken. Daarom vind ik het zo belangrijk dat we hier expliciet aandacht aan besteden.”

Van Beek geeft aan dat het belangrijk is dat in Wijchen iedereen zich welkom voelt, mee kan doen en zich thuis en in het openbaar veilig voelt. “Ongeacht herkomst en etniciteit, leeftijd, sekse, uiterlijk, opleiding, religie, geaardheid en competenties.”

Achternaam

Wethouder Titus Burgers vertelt: “Zelf heb ik discriminatie van dichtbij meegemaakt. Voordat ik wethouder was in Wijchen werkte ik bij een stagebureau dat overheid, ondernemers en onderwijs verbindt. Daar merkte ik dat jongeren gediscrimineerd werden, bijvoorbeeld vanwege hun achternaam. Je kunt dan afscheid nemen van zo’n werkgever, maar ik ben ook met ze in gesprek gegaan. Als de betreffende jongere dan toch een stageplaats kreeg, hoorden we dat het goed bevallen was. Dat is natuurlijk veel beter.”

Posters

In Wijchen en de andere dorpen komen op straat posters te hangen met een QR-code die verwijst naar de campagnepagina. Diverse lokale organisaties die de campagne ondersteunen delen daarover berichten op social media met de hashtag #allemaalanders.

Wie zelf of bij een ander discriminatie ervaart, kan dat melden bij www.vizieroost.nl, ook als er geen hulp of advies nodig is. Wie twijfels heeft over de vraag of er sprake is van discriminatie of niet weet hoe dit bespreekbaar te maken kan ook terecht bij VizierOost.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen