Kernachtig Wijchen: voorrang inwoners bij sociale bouw

Foto: Hans Braxmeier/Pixabay

Kernachtig Wijchen wil dat een deel van de nieuw te bouwen woningen in Wijchen wordt gereserveerd voor starters uit de gemeente. Die mogelijkheid doet zich voor als het voorstel van demissionair minister Ollongren wordt aangenomen om gemeenten de mogelijkheid te geven om bewoners uit de eigen gemeente voorrang te geven bij sociale nieuwbouwwoningen.

Kernachtig Wijchen wil van het college van burgemeester en wethouders weten of deze mogelijkheid, mocht het worden aangenomen, toegepast gaat worden in Wijchen en in hoeverre dit nog toegepast kan worden bij grote nieuwbouwprojecten die nu in voorbereiding zijn.

Voorrangsregeling

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren kwam vorige maand met het voorstel bij nieuwbouwprojecten voorrang te mogen geven aan bewoners uit eigen stad of dorp. De voorrang voor eigen inwoners geldt voor sociale nieuwbouwwoningen tot 355.000 euro; dat is volgend jaar ook de grens is voor de Nationale Hypotheek Garantie. Maximaal 30 procent van de woningen mag via deze voorrangsregeling worden toegewezen. Volgens het plan mag een gemeente behalve aan eigen inwoners ook voorrang geven aan mensen die er nog niet wonen, maar die wel een economische binding met de plaats hebben.

Tim Klinkhamer van Kernachtig Wijchen. Foto: Kernachtig Wijchen

Beperkt inkomen

Tim Klinkhamer van Kernachtig Wijchen: “Het is op dit moment lastig om een betaalbare huur- of koopwoning te vinden, helemaal voor mensen met een beperkt inkomen. We doen er in Wijchen alles aan om ervoor te zorgen dat er genoeg betaalbare woningen bij komen. Het zou mooi zijn als een deel van deze woningen gereserveerd kan worden voor starters uit onze eigen gemeente. Hiermee voorkomen we dat zij naast het net vissen wanneer de woningen in de verkoop gaan.”

3000 woningen

Er staat in Wijchen veel nieuwbouw op de planning. Er zijn bijna 3000 woningen in voorbereiding. Onder andere in grootschalige nieuwbouwprojecten zoals Tussen Kasteel en Wijchens Meer, Huurlingsedam fase 3 en Wijchen West.

Het voorstel van Ollongren ligt voor ter consultatie; eventueel wordt het voorstel nog aangepast voor een definitieve versie. Daarna wordt er in de Eerste en Tweede Kamer over gestemd.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen