‘Goede moed dat in 2022 Wijchen weer zal bruisen’

Burgemeester Marijke van Beek
Burgemeester Marijke van Beek
Foto: archief/CIZO Communicatie Wijchen

Het jaar 2021 was volgens burgemeester Marijke van Beek een zwaar jaar voor iedereen. Maar ook dit jaar heeft zij kunnen zien hoezeer Wijchenaren omzien naar elkaar en dat niemand hier aan de zijlijn staat.

In haar nieuwjaarstoespraak zegt Van Beek: “Wat een jaar hebben we achter de rug. Met lichtpuntjes en tegenvallers, waarin een groot beroep op ons geduld werd gedaan. Vorig jaar rond deze tijd waren mijn hoopvolle woorden nog: wat corona betreft zijn we er bijna, maar nog niet helemaal. Ik vroeg u nog even vol te houden. Het bleek toch anders te lopen.’

Kwetsbare groepen

Ondanks de moeilijke omstandigheden is er volgens haar gelukkig het afgelopen jaar ook veel moois bereikt. “Ondanks corona is het gelukt om onze inwoners de ondersteuning te geven die ze nodig hebben, vooral de kwetsbare groepen. Dat deden we samen: met zorg- en welzijnsinstellingen, huisartsen en buurtbewoners. Ook zorgden en zorgen we er met scholen en kinderdagverblijven voor dat kinderen van mensen die in cruciale beroepen werken, opgevangen werden. Dit jaar gaan we sneller eenvoudige ondersteuning bieden, zodat problemen niet onnodig oplopen.”

Wijchen is een prachtige, groene gemeente om te wonen

Duurzaamheid blijft een belangrijk thema in Wijchen. Dat blijkt onder meer uit de zonne- en windparken die zijn aangelegd en in voorbereiding zijn en de zonnepanelen die zijn gelegd. “En ieder huishouden heeft bonnen gekregen om het huis te verduurzamen. Ook deze kleine beetjes doen ertoe. In de toekomst kijken we nog beter naar het besparen van energie. En naar hergebruik van materialen bij het bouwen van nieuwe woningen.”

Van Beek vindt Wijchen een prachtige, groene gemeente om te wonen: bij het inrichten van de openbare ruimte wordt steeds meer rekening gehouden met het veranderende klimaat. Dit jaar wordt ook een campagne gestart rondom het nog beter apart inzamelen van afval. “Op deze manier werken we aan een leefbare wereld. Voor nu, en straks voor onze kinderen en kleinkinderen.”

We werken eraan om het hart van Wijchen nog mooier en duurzamer te maken

Beeldimpressie van Tussen Kasteel en Wijchens Meer

De burgemeester zegt bijzonder trots te zijn op het gerenoveerde Kasteel, dat in 2022 al 90 jaar in bezit is van de gemeente Wijchen. “Er is nu onder meer een prachtige overdekte ontvangstruimte en aanstaande bruidsparen zullen hier een onvergetelijke dag gaan beleven. We werken eraan om het hart van Wijchen nog mooier en duurzamer te maken. Het gebied tussen Kasteel en Wijchens Meer wordt straks een levendige plek om te wonen en te werken.”

Vol goede moed

Kijken naar de toekomst zegt Marijke van Beek: “Vorig jaar januari sprak ik de hoop uit dat we elkaar snel weer konden zien in ons gezellige centrum, in ’t Mozaïek, op het voetbalveld, bij de Vierdaagse, het WK Volleybal en met de kermis. Die boodschap herhaal ik nu van harte. We houden goede moed dat er in 2022 weer van alles georganiseerd kan worden. Zodat Wijchen weer zal bruisen.”

De volledige tekst van de nieuwjaarstoespraak is te lezen op de site van de gemeente Wijchen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen